Site İçi SEO Optimizasyonu
SEO çalışmaları site dışı ve site içi optimizasyon çalışmaları olarak ayrılabilir. Site İçi SEO (On Page SEO), web sitenizdeki sayfa içeriklerinin arama motoru uyumlu hale getirilmesidir. Yapılan optimizasyon çalışmaları ile sitenizin üst sıralarda görünmesini sağlayacak ve genel otoritesini ve organik trafiğini arttıracaktır.
Site İçi SEO Nasıl Yapılır?
Site içi SEO çalışmaları bir dizi takip listesi gerektirir. Öncelikle çalışmaya Google Search Console ve Google Analytics kurulumu yapmakla başlayabilirsiniz. Bu kurulumlar sonrasında web sitenizin optimizasyon için gerekli ihtiyaçlarını ve hatalarını görebilirsiniz.
Eğer web siteniz WordPress ise SEO eklentileri üzerinden ayarları yapabilirsiniz.
Site Mimarisi Kontrolü
Site mimarisi çalışmaları, web sitemizin ziyaretçilerin aradığı içeriğe en hızlı ve kolay şekilde ulaşmayı hedefler. Genellikle ilk giriş yapılan sayfa ana sayfa olduğu için ana sayfayı olabildiğince efektif ve ilgi çekici olacak şekilde oluşturmak gerekir. Bununla birlikte kullanıcıların en çok arayacağı anahtar kelimelerin tespit edilip web sayfasının gerekli yerlerine ilgili anahtar kelime sayfaları için kısayol kullanmak yardımcı olacaktır.
Son blog yazıları ana sayfaya çekilmeli. Web sitenizde bu tarz bir alan oluşturursanız bu sizin yazı ekledikçe web sitenizin ana sayfanızın da güncel kalmasını ve görünürlüğünü arttırmanızı sağlar. Unutmayın, arama motorları aktif web sitelerini sever.
Breadcrumb kullanımı: Bu link yapısı web site inşasında hiyerarşiyi belirtmeye yardımcı olur. Breadcrumb kullanarak hem arama motorlarının bu hiyerarşiyi anlamasına olanak tanırsınız hem de son kullanıcılar için kategoriler arası geçişi kolaylaştırmış olursunuz.
Site İçi SEO Link İnşası
Site içi anchor text kullanımı varsa kontrol etmeli, yoksa gerekli yerlere eklemelisiniz. Anchor textler linkin nereye gideceğini gösterdiği için SEO için oldukça verimli sonuçlar alınmasını sağlar.
Oluşturacağınız tanıtım/blog yazısının mevcudunuzda bulunan farklı bir içerik ile bağlantısı varsa ilgili sayfanın linkini gerekli yerde kullanmanız link inşasını tamamlamanıza yardımcı olmakla birlikte hemen çıkma oranını düşürmeye yardımcı olacaktır.
Aynı şekilde sayfalar sitenin footer bölümünde bulundurulması sayfalar arası geçişi kolaylaştıracak ve sayfanızın gücünü arttıracaktır.
Site Haritası ve Robots.txt Oluşturma
Sayfa URL, noindex sayfalar gibi düzenlemeleri yaptıktan sonra Search Console üzerinden site haritanızı ekleme ve gereksiz sayfaları dizinden çıkarmayı unutmayın. Site içi mevcut indexler kontrol edilmelidir.
Robot.txt dosyanızı kontrol edin. Robot.txt, arama motorlarının web sitenizin hangi sayfalarını dizine ekleyebileceklerini ya da hangi sayfaları ekleyemeceklerini gösteren bir metin dosyasıdır.
HTTP/HTTPS Yönlendirmesi
Tüm sayfaları http istek yerine https isteğe yönlendirilmeli ve website üzerinden geçen trafiğin tamamının şifrelenmesi, ziyaretçilerin güvenli bir ortamda yer almaları sağlanmalıdır. Http’yi https’ye yönlendirmek kullanıcı işlemlerinin güvenliğini korumada önemli bir konudur.
HTTP, aslında her web site için varsayılan olduğu için standart güvenlik ayarları sunarken, HTTPS’ye dönüştürülen siteler, SSL güvenlik sistemine giriş yapar. SSL güvenlik sistemi, üçüncü şahısların internet sitenizde yer alan verileri çalmasını önler.
Görsel Optimizasyonu
Görsel optimizasyonunu sağlayın. Görsellerin açıklaması, adı ve URL adresi anlatılan konuyu ele almalıdır. Site hızını etkilememesi için ise max. 100 mb büyüklükte olmalıdır. Gerektiğinde resmush.it gibi eklentiler ile görsel sıkıştırma işlemi yapabilirsiniz.
On-page SEO için başlık etiketleri oluşturma
Site içi optimizasyonda teknik kısmın yanında metin düzenlemeleriniz oldukça önemlidir. Bunun için bahsettiğim aşamaların yanında metin düzenlemelerinde meta etiketlerini doğru kullanmaya özen göstermelisiniz.
Site başlık ve açıklama (title ve description) düzenlemek ve başlık etiketlerini (Heading tags) içeriklerinizde bulundurmak, hedeflenen anahtar kelimenin içeriklerde yer almasına ve konu dışına çıkmamaya dikkat etmelisiniz.
Site İçi SEO için Kullanabileceğiniz Eklentiler
Cache, Yoast, Sitekit gibi eklentilerle web sitenizi hızlandırabilir ve site içi SEO için gerekli ayarlamaları sağlayabilirsiniz.
Helin
Temmuz 24, 2023 at 6:18 amSEO optimizasyonu yapmak istiyordum. Kendi sitem için aradığım tüm site içi seo optimizasyon süreçleri yazınızda var. Çok teşekkür ederim.
Murat
Ekim 1, 2024 at 6:36 amMax resim boyutu 100 mb yazmışsınız. 100 kb olabilir mi?