Google Arama Sonuçlarında Organik Tıklama Oranları Hakkındaki Gerçekler
İncelenen 5 Milyon Google Arama Sonuçları Doğrultusunda Organik Tıklama Oranları Hakkında Keşfedilen Gerçekler
Sektörün önde gelen kuruluşlarından biri organik tıklama oranlarını daha iyi anlayabilmek için 5 milyon Google arama sonucunu analiz etti. (Kaynak olarak bakınız: https://backlinko.com/google-ctr-stats Bu makale baclinko.com sitesininde yer alan linki verilen makaleden Türkçe’ye SEO Gezegeni ekibi tarafından çevrilmiştir.)
İlk olarak 874,929 sayfa ve 5,079,491 arama sorgusunu için tıklama oranları analiz edildi.
Ardından etiket uzunluğu, duygu ve meta açıklamaları gibi etkenlerin organik tıklama oranlarını nasıl etkilendiği araştırıldı.
ClickFlow tarafından sağlanan veriler sayesinde farklı Google Arama Konsolu hesaplarından tıklama oranı verileri elde edildi.
Lafı daha da uzatmadan, gelin bu araştırmanın sonuçlarını birlikte inceleyelim.
Araştırma Bulgularının Özeti
- Google’ın organik arama sonuçlarında birinci sırada yer alan linklerin tıklama oranı ortalama %37.1.
- Organik arama sonuçlarında 1. sırada yer alan link, 10. sırada yer alan linke kıyasla 10 kat daha fazla tıklanıyor.
- 7 ila 10 arasındaki linklerin organik tıklama oranları hemen hemen aynı. Bu yüzden sayfanın en sonundan birkaç sıra yükselmek, daha fazla organik trafik elde etmenize yardımcı olmuyor.
- Arama sonuçlarında bir sıra yükselmek ortalama olarak tıklama oranınızı %30.8 arttırıyor. Ancak kaçıncı sıradan kaçıncı sıraya ulaştığınız bu oranı önemli ölçüde etkiliyor. 3. sıradan 2. sıraya yükselmek genellikle tıklama oranında büyük bir artış sağlıyor. Ancak 10. sıradan 9. sıraya yükselmek istatistiksel olarak önemli bir fark yaratmıyor.
- Başlıklarında soru bulunan linklerin tıklama oranları, soru içermeyen linklere kıyasla %14.1 oranında daha fazla.
- 15 ila 40 karakter arasındaki başlıklar en fazla tıklama oranına sahip. Elde edilen verilere göre 15 ila 40 karakter arasında karaktere sahip olan başlıklar, bu aralıkta olmayan başlıklara kıyasla %8.6 oranında daha fazla tıklama oranına sahip.
- Anahtar kelimeyi içeren URL’ler, anahtar kelime içermeyenlere kıyaslara %45 oranında daha fazla tıklama oranına sahip.
- Başlıkta harekete geçirici sözcükler kullanmak tıklama oranının düşmesine neden oluyor. Yapılan araştırmaya göre harekete geçirici sözcükler içeren başlıklar, içermeyenlere kıyasla %13.9 oranında daha düşük tıklama oranına sahip.
- Duygusal başlıklar tıklama oranınızı arttırabilir. Olumlu veya olumsuz duygular içeren başlıkların yaklaşık %7 oranında daha fazla tıklandığı tespit edildi.
- Sayfalarınız için meta açıklamaları yazmak tıklama oranınızı arttırıyor. Meta açıklamasına sahip sayfaların, açıklaması olmayan sayfalara kıyasla %5.8 daha fazla tıklama oranına sahip.
Yapılan analiz ile ilgili daha fazla bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz.
Google Sonuçlarındaki 1. Sonuç Tüm Tıklamaların %31.7’sini Alıyor
Yapılan araştırmanın ilk amacı tıklama oranı kriterlerinin belirlenmesiydi.
5 milyon sonuçluk veri tabanı incelendiğinde 1. sırada yer alan sonucun en yüksek tıklama oranına sahip olduğu bulundu.
Aynı zamanda arama sonuçlarının ikinci sayfasında tıklama oranlarında keskin bir düşüş olduğu görülüyor.
Aslında Google üzerinde arama yapan kişilerin sadece %0.78’i ikinci sayfadaki linklere tıklıyor.
Araştırmada tespit edilen tıklama oranı eğilimleri, Advanced Web Ranking’in yapmış olduğu diğer tıklama oranı çalışmaları ile tutarlılık göstermektedir.
İkinci sayfadaki tıklama oranları ciddi bir şekilde düşüş gösterdiğinden ötürü, bu sayfa çalışma kapsamına alınmamıştır. Çalışmada, ikinci ve sonraki sayfalardaki veriler çıkartılarak, yeniden bir analiz yapılmıştır. Aynı zamanda anormal derecede yüksek tıklama oranı olan sonuçlar da çalışmadan çıkartılmıştır (Örneğin: marka içeren sorgular).
Elde kalan veri kümesi ile ilk sayfa sonuçları için analiz yapıldığında, Google’da 1. sırada yer alan linkin tıklama oranının %31.7’sine sahip olduğu ortaya çıkmıştır.
İşte, Google’ın ilk sayfa organik sonuçlarının tıklama oranı dağılımı:
Gördüğünüz üzere Google’da 1. sırada yer alan link, 10. sırada yer alan linke kıyasla 10 kat daha fazla tıklama oranına sahip.
SEO ile ilgilenen veya bu alanda çalışanlar için ortaya konan bu sonuç aslında hiç de şaşırtıcı değil. Arama sonuçlarında 1. sıraya yerleşmenin, diğer sıralara kıyasla son derece önemli olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek.
Moz tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmanın da desteklediği gibi bunun ana nedeni birçok Google kullanıcısı içgüdüsel olarak Google’daki ilk sonuca tıklıyor. Bu da 2. sıradaki sonucun sadece birkaç piksel aşağıda olmasına rağmen tıklama oranında ciddi bir düşüş yaşamasını açıklıyor.
Özet: Google’daki 1. sıradaki sonuç tüm tıklamaların %31.7’sini alıyor.
3 ve 5. Sıralarda Organik Tıklama Oranında Önemli Artış Yaşanıyor
Daha önce de bahsedildiği üzere Google’da 1. sıradaki sonuç en fazla tıklama oranına sahip.
Ancak en üst sıranın haricindeki sonuçlar da hala tıklama alıyor.
Özellikle 6 ila 10. sıradaki sonuçlardaki tıklama oranı oldukça düz bir grafiğe sahip ve 5. sonuçtan itibaren tıklama oranında ciddi bir düşüş gözlemleniyor.
Bundan iki sonuç çıkartılabilinir:
- Birçok kullanıcı sayfayı kaydırıp, 5. sonuçtan sonrasına bakmıyor.
- 6. sıradan 5. sıraya yükselmek tıklama oranında önemli bir artış sağlıyor.
Tıklama oranında benzer bir artışı 3. sırada da görmek mümkün.
Bunun nedeni reklam veya SERP özellikleri olmadığında 3. sıradaki sonucun genellikle üst kısımda kolayca görüntülenmesi olabilir.
Aslında Google arama sonuçlarındaki ilk 3 sonuç, tıklamaların %75.1’in alıyor.
Özet: Veriler “ilk sayfada yer almanın” SEO açısından bir başarı sayılamayacağını gösteriyor. Bunun yerine önemli olan tek şey ilk sırada yer almaktır (veya en azından ilk 3’te). İlk 3 organik sonuç, tıklamaların %75’ini alıyor.
Bir Sıra Yükselmek Tıklama Oranında %30.8 Artış Sağlıyor
Her şeyin eşit olduğunu varsayarsak, Google sonuçlarında tek bir sıra yükselmek tıklama oranında %30.8 artış sağlıyor.
Ancak tıklama oranındaki bu artış da eşit bir dağılıma sahip değil. Hatta eşit olmaya yakın bile değil.
SERP’te sıra yükselmenin tıklama oranına olan etkisi genellikle mevcut pozisyona bağlı olarak değişmektedir.
Örneğin, 9. sıradan 8. sıraya yükselmek sadece %5 daha fazla tıklama oranına neden oluyor. Bu da büyük bir fark sayılmaz.
Ancak 6. sıradan 5. sıraya yükselmek tıklama oranında %53.2 artış sağlıyor.
Özet: Google sıralamasında bir sıra yükselmek tıklama oranını ortalama %30.8 arttırıyor. Ancak bu ağırlıklı olarak mevcut pozisyona bağlı. En büyük artış ise 6. sıradan 5. sıraya yükselmeyle elde ediliyor ve tıklama oranındaki artış miktarı %53.2.
Birçok Websitesi Sorgu Başına 8.1 Tıklama Alıyor
Araştırmada aynı zamanda Google Arama Konsolunda yer alan tüm sorgular ve bu sorguların kaçının tıklama ile sonlandığı da incelendi.
İlk olarak bir websitesinin Google yer alan sorgularının çok azının gösterime dönüştüğü tespit edildi.
Bunun nedeni, sonuçlarda listelenen anahtar kelimelerinin arama hacmi düşük uzun anahtar kelimeler olduğu anlamına gelebileceği gibi, sitenin iyi bir sıralamaya sahip olmaması da olabilir. Belki her ikisi birden de olabilir.
Aynı düşük miktardaki gösterimler gibi, birçok sorgu da çok az tıklama alıyor (sorgu başına 8.1).
Özet: “A kelimesi için sıra almak” anlamlı bir SEO ölçütü olmayabilir. Bunun sebebi birçok sayfa arama hacmi düşük anahtar kelimelerle sıra alıyor. Ancak çoğu gösterim ve tıklama nispeten daha kısa sorgulardan elde edilmektedir.
Soru İçeren Başlıklar Ortalamanın Üzerinde Tıklama Oranına Sahip
Çalışmada soru içeren ve içermeyen başlıkların ortalama organik tıklama oranları da karşılaştırıldı.
(Soru içeren başlıkları tespit etmek için Nasıl, Neden, Ne, Kim gibi soru kalıpları veya soru işareti göz önüne alınmıştır).
Soru içeren başlıkların, soru içermeyen başlıklara kıyasla %14.1 daha fazla tıklama oranına sahip olduğu tespit edilmiştir.
İşte, ilk 10 sonuç için detaylı tıklama oranı dağılımı.
Elde edilen bulgular Influence dergisinde yayınlanan tıklama oranı çalışmaları ile tutarlıdır.
Soru kalıpları tıklama oranını arttırabiliyor çünkü Google’da arama yapan kişiler genellikle bir sorularına yanıt bulmaya çalışan kişiler oluyor.
(Sonuçta bunlara “sorgu” deniliyor).
Aynı zamanda soru içeren bir başlık kullanmak kullanıcıya içeriğinizin kullanıcının sorduğu soru hakkında bir yanıt sağladığını gösteriyor.
Örneğin, çalışmada “nofollow link” terimini soru içeren bir başlık halinde optimize etmişler.
GSC verilerine göre sayfanın %29.2 tıklama oranı var.
Birçok insan genel bir terim olan “nofollow link” terimini ararken aslında bu terimin ne olduğunu öğrenmek için arama yapıyor. Ve kullanılan soru içeren başlık, arama yapan kullanıcıya aradığı yanıtı verebileceğini gösteriyor.
Özet: Soru bazlı başlıklar, soru içermeyen başlıklara kıyasla %14.1 daha fazla tıklama oranına sahiptir.
Tıklama Oranı En Yüksek Başlıklar 15 ila 40 Karakter Arası Başlıklar
En uygun başlık uzunluğu nedir? Başlıklarınızı kısa ve öz mü tutmalısınız? Veya içeriğiniz hakkında bol miktarda bilgi içeren daha uzun başlıklar mı kullanmalısınız?
Çalışmadan elde edilen verilere göre ikisinin ortasını bulmanız gerekiyor.
Özellikle 15 ila 40 karakter arasındaki başlıkların en yüksek tıklama oranına sahip olduğu tespit edilmiş.
Her ne kadar uzun başlıklar SEO açısından faydalı da olsa (uzun başlık = daha fazla anahtar kelime), daha düşük organik tıklama oranına sahip olduklarından dolayı gerçekte bir dezavantaj olabilir.
Aslında Etsy, büyük ölçüdekli bir SEO çalışmasında sayısız başlık varyasyonunu test etti. Elde ettikleri sonuca göre “daha kısa başlıkların, uzun başlıklara kıyasla daha yüksek performans sağladığı” açıklandı.
Bu araştırmanın yazarı, sorguların benzerliğinden dolayı kısa başlıkların Google’da daha olumlu sonuçlar verebileceğini varsayıyor. Ancak bu araştırmada yapılan analizlere göre tıklama oranı kısa ve orta uzunluktaki başlıklarda en yüksek seviyede oluyor.
Özet: 15 ila 40 karakter arasındaki başlıklar en fazla organik organik tıklama oranına sahipler. Bu aralıkta bulunan başlıklar, diğer başlıklara kıyasla %8.6 daha fazla tıklama oranına sahip.
Anahtar Kelime Açısından Zengin Bağlantı Adreslerinin Tıklama Oranı Önemli Ölçüde Daha Fazla
Araştırmada anahtar kelime açısından zengin bağlantı adreslerinin tıklama oranına bir etkisi olup, olmadığı da incelendi.
Örneğin, “hafta sonu gezisi” aramasını yapan birini ele alalım. seyahat.com/hafta-sonu-gezisi gibi bir bağlantı adresi seyahat.com/seyahat-sayfa? gibi bir bağlantı adresinden daha fazla tıklama oranına sahip olabilir mi?
Bu analiz için arama sorguları incelendi, bağlantı adresleri ile karşılaştırıldı ve %0 ila %100 arasında bir benzerlik indeksi oluşturuldu.
%0 iki kelimenin birbirine hiç benzemediği, %100 ise tam bir eşleşme olduğu anlamına geliyor. Araştırmada her türlü noktalama işareti ve sembol göz ardı edilmiştir. Aynı zamanda çoğul ek takısı olan “s” ekini almış, birbirine çok benzeyen kelimeler de aynı kelime olarak kabul edilmiştir. (book ve books gibi). (Tükrçe’de bunu “lar/ler” olarak ele alıp örnek olarak “kitap/kitaplar” kelimelerini verebiliriz.)
Tüm bu değerler doğrultusunda anahtar kelime açısından zengin bağlantı adresleri ile organik tıklama oranları arasında güçlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Her ne kadar sorgulanan anahtar kelimeyi içeren bağlantı adresleri en yüksek tıklama oranına sahip olsa bile, elde edilen verilen anahtar kelimenin kısmen de olsa bağlantı adresinde bulunmasının tıklama oranında önemli bir artışa neden olduğu tespit edilmiştir.
Google’ın Arama Motoru Optimizasyonu rehberi, web sitesi yöneticilerine sayfalarının bağlantı adreslerinin SERP’te listelendiğini hatırlatmaktadır. Aynı zamanda bağlantı adreslerinde ilgili anahtar kelimelerin kullanılmasını önermektedir.
Microsoft tarafından 2012 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre “güvenilir alan adlarının”, insanların aşina olmadığı alan adlarına kıyasla arama motorlarında daha fazla tıklama oranına sahip olduğu belirtilmiştir.
Bunun berisindeki teori, arama motoru kullanıcılarının yaptıkları sorgu ile ilgili en iyi eşleşmeyi tespit etmek için sayfanın bağlantı adresini kontrol etmesidir.
Özet: Tam sorgu eşleşmesi olan bağlantı adresleri (yapılan sorgunun tamamının bağlantı adresinde bulunması) ile eşleşmesi olmayan bağlantı adresleri (yapılan sorgunun hiçbir kelimesinin bağlantı adresinde bulunmaması) arasında %45 oranında tıklama farkı olduğu tespit edilmiştir.
“Harekete Geçirici Kelimeler” Tıklama Oranını Olumsuz Yönde Etkiliyor
“Harekete Geçirici Kelimeler” başlıklarınızın kolay fark edilmesini sağlayan sözcükler ve öbeklerdir ve teoride daha fazla tıklama almanıza yardımcı olmayı amaçlarlar.
Harekete Geçirici Kelimelere örnek olarak:
- Gizli
- Güçlü
- Son Derece
- Mükemmel
- En İyi
- İnanılmaz
- Çılgın
- İddia Ediyoruz
Araştırmanın verileri Harekete Geçirici Kelimelerin tıklama oranını %13.9 azalttığını göstermektedir.
Harekete Geçirici Kelimeler kalabalık platformlarda (Facebook gibi) dikkat çekmek için oldukça etkililer ancak Google arama sonuçlarında bu kelimeler tıklama tuzağı olarak algılanıyor.
Örneğin, “how to write headlines” (başlık nasıl yazılır) anahtar kelimesi için ilk 3 sonuca bakılırsa:
Bu gibi anahtar kelimeler için “Son Derece Etkileyici Başlık Nasıl Yazılır” gibi dikkat çekici sonuçlar beklersiniz.
Ancak ilk 3 sonuç son derece yalın başlıklar kullanmış.
Özet: Her ne kadar Harekete Geçirici Kelimeler sosyal medya da işe yarasa bile, tıklama oranınıza zarar verebilirler. Aslında Harekete Geçirici Kelimeler içeren başlıklar, bu kelimeleri içermeyen başlıklara kıyasla %13.9 daha az tıklama oranına sahipler.
Duygusal Başlıklar Organik Tıklama Oranını Arttırabiliyor
Elde edilen verilen duygusal başlıkların (olumlu veya olumsuz duygu içeren başlıklar), duygusal açıdan nötr başlıklara kıyasla daha yüksek tıklama oranına sahip olduğunu gösteriyor.
Duygusal başlıkların özellikle duygusal olmayan başlıklara kıyasla %7.3 daha fazla tıklama oranı olduğu bulunmuştur.
Aynı zamanda olumlu ve olumsuz başlıkların da eşit derecede etkili olduğu saptanmış. Diğer değişkenler (sıralama gibi) için incelendiğinde olumlu duygular içeren başlıkların %7.4, olumsuz duygular içeren başlıkların ise %7.2 daha fazla tıklama oranına sahip olduğu görülmektedir.
Bu analiz için başlıktaki her bir kelimenin “metin kutupsallığı” analiz edilmiştir. Her bir başlığa, başlığın öngörülen olumlu veya olumsuz duygusu baz alınarak bir duygu puanı verilmiş.
Örneğin, şunun gibi bir başlık nötr olarak kabul ediliyor.
Bu başlık da olumlu duyguya sahip bir başlık olarak kabul ediliyor.
BuzzSumo’nun araştırması dahil olmak üzere sektörde yapılan çeşitli araştırmalar duygusal başlıklarla etkileşim arasında bir bağlantı olduğunu tespit etmiştir.
Ancak duygusal başlık etiketleri ve Google organik tıklama oranı arasındaki bağlantıyı inceleyen sektörel bir araştırma bulunmamaktadır.
Çalışmada elde edilen verilere göre duygusal başlıkların organik sonuçlarda daha fazla tıklama oranı aldığı görülmektedir.
İlginç olan şudur ki, Harekete Geçirici Kelimeler tıklama oranını düşürürken, duygusal başlıklar tıklama oranını arttırıyor.
Bunun sebebi duygusallığın herhangi bir harekete geçirici kelimeye kıyasla daha etkileyici bir ölçüt olması olabilir. Bir başka deyişle, harekete geçirici kelimeler kullanmadan da duygu yüklü bir başlık yazılabilir. Ve tıklama tuzağı gibi görünmeyen ancak duygusal açıdan etkileyici başlıklar kesinlikle bağlantı adresinizin öne çıkmasını ve SERP’te daha fazla tıklama almanızı sağlıyor.
Özet: Olumlu veya olumsuz duygu içeren başlıklar, nötr başlıklara kıyasla daha yüksek tıklama oranına sahiptir.
Meta Açıklaması Olan Sayfalar, Açıklaması Olmayan Sayfalara Kıyasla Daha Yüksek Tıklama Oranına Sahip
Her ne kadar açıklamalar doğrudan SEO’yu etkilemese bile, Google yine de sitenizdeki her bir sayfa için özgün açıklamalar yazmanızı tavsiye ediyor.
Aslında iyi yazılmış açıklamaların Google aramalarında daha fazla tıklama alabileceğini bile söylüyorlar.
Bu yüzden meta açıklaması olan ve olmayan sayfaların tıklama oranları incelenmiş. Meta açıklaması olan sayfaların, açıklaması olmayan sayfalara kıyasla %5.8 daha fazla tıklama oranına sahip olduğu bulunmuş.
Bu bulgu, SEO konusunda deneyimli olanları şaşırtmamıştır. Her ne kadar Google her zaman yazdığınız meta açıklamaları kullanmasa bile, meta açıklamanız genellikle SERP’te görülmektedir.
Meta açıklaması olmadığı zamanlarda Google boş alanı doldurmak için sayfanızdan metin kesitleri almaktadır.
Ve Google’ın sayfanızdan aldığı bu kesitler her zaman iyi yazılmış bir açıklamadan daha çekici olmayabiliyor.
Özet: Her bir sayfa için özgün meta açıklamaları yazmak, sitenizin organik tıklama oranını arttırabilir. Meta açıklaması olan sayfaların, açıklaması olmayan sayfalara kıyasla %5.8 daha fazla tıklama oranına sahip olduğu kanıtlandı.
Özet ve Son Söz
Sizce bu araştırmadan çıkartılabilecek en değerli sonuç hangisi?
Veya bizlerle paylaşmak istediğiniz sorularınız var mı?
Görüşlerinizi ve sorularınızı hemen aşağıdan yorum yaparak bizlerle ve okuyucularımızla paylaşabilirsiniz.