Sosyal Medya ve Swot Analizi
Artan rekabet ortamı markaların iş yapılan çevreye karşı bir farklılık yaratmalarını mecbur kılar. Farklılık ürün/hizmet bazında olmakla birlikte tüketici ile buluştuğu kanal olarak da yorumlanabilir. Günümüzde sosyal medya farklılık yaratmak için oldukça gözde bir kanaldır. Burada markalar kendine bir hedef kitle belirler ve o grubun ulaşabileceği her türlü sosyal platforma var olmak için çaba sarf ederler. İşte bu noktada markalar kendisinin kim olduğunu, piyasada nerde durmak istediğini ve rakiplerinin kimler olduğu önceden analiz etmek zorundadırlar. Bu analiz ise SWOT ile mümkün olur. SWOT dört farklı başlığın kısaltılması ile oluşur: Strenghst(kuvvetli), Weaknesses(güçsüz), Opportunities(fırsatlar), Threats(tehditler). Yani SWOT Analizinden sonra ortaya çıkan tablo bir markanın güçlü yönünü ön plana çıkartmasını, zayıf tarafını ise görüp buna uygun ataklar geliştirmesini sağlar.
Swot Analizi Sosyal Medya İçin Nasıl Yapılır?
SWOT’un dört başlığın kısaltması olduğunu daha önce ifade etmiştik. Başlıkların ise aslına bakıldığında iki kategoriden oluştuğunu söylemek yanlış olmaz. Markanın kendi içinde değerlendirilmesi bir kategori iken diğer bir kategori ise çevresel unsurlar olarak açıklayabiliriz.
Analize öncelikle marka, kendisini tanıyarak başlamalıdır yani kendisinin güçlü ve zayıf yönlerini bulmalıdır. Daha sonrasında ise dışsal faktörleri olumlu olumsuz tüm yönleriyle değerlendirmelidir. SWOT Analizini sosyal medya politikalarını belirlemek için kullanmak oldukça doğru bir adım olur. Öncelikle marka hangi sosyal medya kanallarında ne kadar güçlü olduğunu tespit etmelidir. Bunları yaparken içeriklerin özgünlüğü, etkileşim sayısı, sayfa profil ve logo tasarımları vb. tüm konular dikkatle ele alınmalıdır. Verilen maddelerde yeterince iyi olan marka güçlü tarafını tespit etmiş olacaktır. Şayet sonuçlar eksikliği işaret ediyorsa bu markanın güçsüz tarafı olacaktır ve geliştirilmesi için çözüm aranmalıdır. Çevresel faktörler ise markalar için fırsat veya tehdit olabilir. Örneğin sosyal mecralarda reklam verilme oranlarının artması, hedef kitlenin sosyal medyadaki reklamlarla daha hızlı etkileşime girmesi ya da rakibin belli mecralarda olmaması sosyal medya için yapılan bir SWOT‘ta fırsattır. Ancak bazı sosyal mecraların rakipleri için başarı örneği olması ya da bazı kanallarda tüketicinin eskisi kadar aktif olmaması birer tehdit unsurudur.
Sosyal Medya İçin Swot Analizi Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Analiz sadece marka olarak kendisinin nerde olduğunu görmek için değil aynı zamanda rakibin nerede durduğunu anlamaya da yaramaktadır. Rakip analizi açısını yakalamak için öncelikle rakibin hangi sosyal mecralarda ve ne ölçüde etkili olduğunu tespit etmek gerekir. Buradaki sonuca yönelik marka hangi sosyal mecrada farklılaşıp ön plana çıkmak için ne gibi işlemler yapması gerektiğini bulmaya çalışmalıdır. Rakibin içerikleri, kullandığı slogan, hedef kitleye yapılan birebir çalışmalar vs. detaylıca incelenmelidir. Tüm bu analizler sonucunda rakiplerinizden bir adım önde olma fırsatını yakalayabilirsiniz.