SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır?
SEO Uyumluluk Terimi Nedir?
SEO teriminin açılımı Search Engine Optimization Türkçe açılımıyla Arama Motoru Optimizasyonu demektir. Yani Google, Bing, Yandex gibi büyük arama motorlarının politikalarına uyumlu teknik kıstas-ölçüt- düzenlemeleridir. Açılan ya da kullanılan web sitelerinin bu büyük arama motorlarının politikalarına uyumlu yazılımlardır.
SEO Uyumlu Makale Nedir?
SEO Uyumlu Makale Google, Bing, Yandex gibi büyük arama motorlarında ilk sıralara çıkartacak ve bu arama motorlarının ölçütlerine uyumlu makalelerdir.
SEO Uyumlu Makale Neden Önemlidir?
İnsanlar web siteleri sık sık alışveriş, iş, emlak alma-kiralama-satma, seyahat etme, blog yazarlığı gibi nedenlerle kullanırlar. Arama motorlarında ilk üç sıradakilere güven duyup onların sayfalarına açarlar. Bu sitelerde ihtiyaçlarının karşılanma derecelerine göre kalırlar. Web sayfasında kalış süreleri ve kullanıcının bu web siteyi takip eder hale gelmesi Google gibi büyük arama motorları için önemlidir ve sitenin kaçıncı sırada kalacağını belirler. Bu, sitedeki makalelerin ne kadar SEO Uyumlu Makale olup olmamasıyla ilgilidir. Yani yazının Google, Bing, Yandex gibi tüm büyük sitelerde üst sırada görünmesi için SEO Uyumlu Makale olması gerekir. SEO Uyumlu Makale aynı zamanda kullanıcının sayfa hızını da etkiler.
SEO Uyumlu Yazı Yazmak İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?
Google ve Yandex gibi büyük arama motorlarında ilk sıralarda görünmek isteyen kullanıcılar için makale yazarken dikkat edilecek önemli noktalar vardır.
SEO Uyumlu Makale Yazarken Anahtar Kelime Nasıl Seçilir?
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır sorusunda öncelikli doğru bir anahtar kelime seçimi önemli bir noktadır. İyi, doğru bir anahtar kelime bulmada ilk başlayanlar için Google Anahtar Kelime Aracını (Keyword Tool) kullanmak gerekir. Bu taramada, seçilecek anahtar kelime bir ayda ne kadar sıklıkta kullanılmıştır dikkat edilmelidir. Yani konuyla ilgili bir analiz yapmak gerekir. SEO Uyumlu Makale yazarken anahtar kelime analizi yapmak için ücretsiz araçlar bulunur.
Bulunan anahtar kelimeler yazıda zaman zaman kullanılarak makale yazılır. Ancak makale yazarken anahtar kelimeler belli bölümlerde kullanılır. Bunlar şöyle sıralanır:
- Başlık ve ara başlıklarda
- Meta Başlıklarda
- İçerikte
- Alt yazılarda
- İfade ile alakalı diğer sayfalara bağlantılarda
- Anahtar kelime sayısı SEO uzmanlarının isteğine, sektöre ve site içeriğine göre ortalama %2 ile %5 arasında değişir.
SEO Uyumlu Makale yazmak için:
Google Adwords:
Google Adwords’den faydalanılabilir. Buradaki ‘Anahtar Kelime Planlayıcısı’ programını kullanarak makalenin okuyucu kitle oranına bakılır. Böylece makalenin önem derecesi ve yazmaya değer olup olmadığı görülür.
Bu programın kullanışı şöyledir:
- Google Adwords girişi yapılır.
- Sol üst köşedeki ana menüden Araçlar>Anahtar Kelime Planlayıcısına tıklanır.
- Açılan pencereden ‘Arama Hacmi Verileri ve Trendlerini Alın’ kısmına tıklanır. Açılan pencere akan bir tablo halindedir.
- Açılan tabloda anahtar kelime yazılır.
- Ardından hedefleme ve tarih aralığı seçilir. ‘Arama hacmini al’ butonuna tıklanır.
- Bu tıklama sonucunda anahtar kelimenin aylık hacmi hakkında bilgi veren bir grafik çıkar.
Keyword Tool:
Keyword anahtar kelime demektir. Google tamamlayıcı özelliği gibi çalışır. Ama kelime sayısını daha fazla verir. Anahtar kelime aramada, seçilen anahtar kelimeye en yakın, arama sıklığı en fazla olan kelimeler belirlenmesi de önemlidir. Nasıl yapılır:
- Keyword Tool adresine girilip, anahtar kelime arama çubuğuna yazılır. Hemen aynı çubukta yanda görülen arama motoru kısmına google.com.tr seçilir. En son yanda da dil seçeneğinde Türkçe dil seçeneği seçilir. Enter tıklanarak arama başlatılır.
- Tıklama sonucunda karşıya internette tercih edilme sırasına göre bir dizi sıralama çıkar.
- Böylece hangi anahtar kelimelerin seçileceği görülmüş olunur. Diğer anahtar kelimeler seçilip kullanılmaz.
Bu işlemde amaç kullanıcıların tercih edeceği arama terimleri (SEO uzmanının seçtiği anahtar Kelime) arama motorunda kullanıldığında makalenin ilk sıralarda görülmesidir.
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır sorusu akla geldiğinde mutlaka makale yazılırken anahtar kelimelerin cümle içinde anlamlı şekilde kullanılmasına ve yazıya tesadüfen anlamsız olacak şekilde serpiştirilmemesine dikkat edilmesi çok önemlidir.
SEO Uyumlu Makale Yazarken Analiz Nasıl Yapılır?
SEO analizi kullanıcı için çok önemlidir. Analizin amacı diğer siteler göre performansını incelemek ve siteyi daha iyi geliştirmektir. Bunu yüzden web sitenin ilk sıralarda görülmesi için SEO analizi yapmak şarttır.
SEO Analizinde önce Erişebilirlik (Accesability) için analiz yapılması gerekir. Bu, kullanıcılar ve arama motorları için bir erişme analizidir. Erişebilirlik alanında ilk bakılması gereken sitenin hız performansıdır.
İndekslenebilirlik ise sitenin arama motorlarına sunulması demektir. Erişebilirlikle karşılıklı olarak çalışır.
SEO analizi yaparken rakip analizi gerçekleştirmek site için önemlidir. Rakiplerin nelere dikkat ettiği, makaleleri nasıl yazdığı, seçtikleri anahtar kelimeler ve neden yazıldığı incelenmelidir. Bu araştırmanın sonucunda yazılan makaleleri iyileştirme ve geliştirme çalışması yapılmalıdır.
Analiz yaparken SEO Yoast, All in SEO one Pack gibi eklentiler kullanılabilir. Örneğin Yoast sayfa analizi de yapar. SEO kutusunda sayfa analizi yap kısmına tıklanıldığında verilen yönergelere uyulup hepsinde yeşil geçer renk almak önemlidir.
SEO Uyumlu Makale Yazarken İlk Neye Dikkat Edilmelidir?
SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır sorusuna cevap verilmek istendiğinde aslında öncelik gerçek kişiliğe yönelik bir çalışma olmalıdır. Yani siteler ve yazılan SEO Uyumlu Makaleler arama motorlarına yönelik olmamalıdır.
SEO Uyumlu Makale yazımında içerik başlıkların doğru seçimi de çok önemlidir.
SEO Uyumlu İçerik Başlığı Nasıl Belirlenir?
Önceki kısımda sıraladığımız gibi önce meta ve yazı başlığı saptanır. Yazı başlığı internette arama yapan kişinin yazı başlığınızın nasıl gördüğü ile ilgilidir. Meta başlığı ise arama motorlarının yazı başlığınızı nasıl gördüğü ile ilgilidir. Yani kullanıcı örneğin Google’da arama yaptığında ilk sırada görüp tıklayıp tıklamama kararı meta başlığının doğru seçimi ile ilgilidir. Bu yüzden meta başlığının ilk olarak belirtilmesi çok önemlidir.
Meta başlığı anahtar kelime ile başlamalıdır. SEO Uyumlu Makale Yazma işinde anahtar kelime en az 3 kelime olmalı, en fazla da 60- 70 karakterden oluşmalıdır.
Esas konu teşkil eden anahtar kelimeyi makalenin en başında mutlaka kullanmak gerekir.
Meta Başlığı ve Yazı Başlığı Sayfada Nasıl Yazılır?
Meta ve yazı başlıklarını ayrı ayrı, alt alta yazma işi WordPress ile gerçekleşir. WordPress’de SEO by Yoast, All in one SEO Pack, Platinium SEO gibi birçok SEO eklentisi gibi eklentiler bulunur ve bu işi kolaylaştırır. Örneğin Yoast SEO eklentisi kullanılırsa SEO Başlığı kısmından Meta Başlığı belirlenebilir.
Yazının, web sitesinin Google’da ilk sırada görünmesi için açıklama (Description) 4 satır ve 160-320 karakter arası olmalıdır.
Tabii tüm bunları yaparken yazı URL yapısı yazı yayınlanmadan önce yazarken doğru seçilmelidir. Anahtar kelime URL yapısının en başında olmalıdır.Yazı yayınlandıktan sonra URL yapısı değiştirilmemelidir.
Makale iç başlık kısımları için de H1, H2, H3 etiketleri kullanılmalıdır.
Son olarak diğer en önemli bir nokta da makalenin akıcı olması, alıntı, yabancı bir kaynaktan çeviri olmaması tamamen kendinize ait olmasıdır. Okuyucu makaleyi okurken sıkılmamalı, okumanın bitmesi için sabırsızlanmamalı, makalenin sonuna nasıl geldiğini anlamamalıdır.
SEO sektörü yabancı kaynaklı olduğu için bu alanda kullanılan terimler de yabancı kelime içeriklidir. Bu yüzden mesleki olarak önce SEO terimleri bilinmelidir.