Kullanıcı Deneyimi (UX) ve SEO İlişkisi
UX yani Türkçe karşılığıyla kullanıcı deneyimi, bir kullanıcının kullandığı ürün veya bir sistemde deneyiminin niteliği olarak tanımlanabilir. SEO’dan ayrı olarak düşünülemeyen bu kavram, bizlere iş geliştirme hakkında birçok ipucu verir. Birçok şekillerde ölçülebilen kullanıcı deneyimi, mevcut verilere ve ölçümlere göre iyileştirebildiğimiz bir performanstır. UX; araba, cep telefonu, gıda, teknolojik aletler gibi tüm sektörlerde ürün geliştirme açısından büyük önem taşır. Kullanıcı memnuniyeti, bir ürünün geliştirebilmesinde kritik bir rol oynar.
Bir web site için de kullanıcı deneyiminin niteliği oldukça önemlidir. Kullanıcılar site içerisinde aradıklarını bulabiliyorlar mı, rahatça gezinebiliyorlar mı, hizmetler net bir şekilde kullanıcıya aktarılabiliyor mu gibi tüm bu etkenlerin iyi bir site ortaya konulması için mutlaka değerlendirilmesi gerekir. UX, tamamen kullanıcının bu deneyimleriyle ilgilenir.
Kullanılabilirlik ve UX Farkı
Kullanılabilirlik ile UX birbirlerine çok benzerler ancak konuya detaylı bakıldığında kullanılabilirlik genel olarak bir sitenin teknik açıdan nasıl olduğudur. Sayfa hızı, mobil uyumluluk gibi iyileştirilmesi gereken detayları kapsar. UX ise daha detaylı bir deneyimi bizlere sunar. Sayfa içerisindeki renk tonları, butonlar kısacası kullanıcının gözüne ve zevkine hitap eden ve onu bu özellikleriyle siteye bağlayarak deneyimini maksimum düzeye çıkarabilen temel etkendir. Kullanıcının siteye yeniden girmesi için onu teşvik edici çalışmaları da kapsar. Kullanılabilirlik için renk uyumlarına, ekstra çizimlere gerek olmayabilir ancak kullanıcı deneyimi açısından bunlar dikkat çekici noktalardır. Bu da bizlere ikisi arasındaki ayrımı net bir şekilde gösterir.
UX ve SEO Arasındaki İlişki
Öncelikle UX ve SEO ilişkisindeki SEO, tamamıyla organik SEO ile ilgilidir. Yani bir web sitenin tamamıyla başarılı içeriklerle, iyi tasarımlarla, geliştirilmiş ara yüzlerle kısacası kullanıcı deneyimini arttıran her seçeneği barındırmasıyla arama motorunda üst sıralara çıkması mümkündür. Peki, arama motoru tarafından bu nasıl anlaşılır da site üst sıralara çıkar?
Bu konuda Google’ı ele alalım. Google tarafından bunu anlamanın birçok yolu vardır. Google, site kodlama yapısı, içerdiği gerekli/gereksiz kodlar, içerdiği bağlantılar, kullanıcının site içi davranışları gibi etkenleri takip ederek kullanıcı deneyimini ölçümleyebilir. Kullanıcının siteden hemen çıkma oranı da deneyiminin niteliği açısından birçok ipucu verir. Elbette kullanıcının istediği bilgiye hemen ulaşarak da çıkması söz konusudur ancak bu bir istisnadır. Özet olarak, kullanıcıyı dikkat çekici görsellerle, net ve bilgilendirici içeriklerle sitede tutarak iyi bir hizmet sunmak; kullanıcı deneyimini pozitif yönde etkilemekle birlikte arama motorlarınca da görünür olarak organik SEO bazlı yükselişleri beraberinde getirir. Bu, en doğal SEO yöntemidir.
Kullanıcı Deneyimi Nasıl Ölçülür?
Kullanıcı deneyimi, web analiz araçlarıyla ölçümlenebilir. Google Analytics, Yandex Metrica gibi araçlarla siteyi ziyaret eden kullanıcıların site içerisindeki hareketlerini, fazla vakit geçirdikleri sayfaları, tıkladıkları bağlantıları, hemen çıktıkları sayfaları ölçümleyebiliriz. Bu ölçümlemeler sayesinde sitenin eksiklerini belirleyerek geliştirmemiz gereken yönlerin planlamasını yapabiliriz.
Melisa S.
Aralık 26, 2020 at 10:29 amÇok değerli bir içerik. Çok fazla dikkat edilmeyen kriterlerden biri kulllanıcı deneyimi. Teşekkürler.