fbpx

 

logo

Firmamızdan vermiş olduğumuz profesyonel hizmetler konusunda detaylı analiz ve teklif alabilirsiniz. Ayrıca dijital dünyadaki diğer talepleriniz için bizimle irtibat kurabilirsiniz.

SEO

Google AdWords Reklamları

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal Medya Yönetimi

Web Tasarım

Dijital Pazarlama

Çekinmeden Bize Ulaşabilirsiniz


Her türlü soru, görüş ve öneriniz için bize ulaşın. Ücretsiz analiz yapmak veya teklif vermek bizim işimizin bir parçasıdır.

0555 162 62 11

info@seogezegeni.com

Bayraklı/İZMİR ve Maslak/İSTANBUL Ofislerimizde sizlere hizmet vermekteyiz.

0555 162 62 11

Bayraklı/İZMİR & Maslak/İSTANBUL

Top

Ücretsiz SEO Araçları

Ücretsiz SEO Araçları

Search Engine Optimization  (SEO), web sitelerin arama motoru sayfalarında yüksek görünürlüğe sahip olmaları için yapılan çalışmalardır. Bu çalışmalara yardımcı olmak amacıyla birçok ücretli ve ücretsiz SEO araçları geliştirilmiştir. Yeni başlayan veya farklı araçlar denemek isteyen kişiler için ücretsiz SEO araçları oldukça faydalı içerikler sunmaktadır. Ücretli araçlar kadar kapsamlı bilgiler sunmasalar da ücretsiz SEO araçları sayesinde değerli metriklere ulaşmanız mümkündür. Siz de arama motoru sayfalarında üst sıralara çıkmak ve bilinirliğinizi artırmak istiyorsanız aşağıda yer alan ücretsiz SEO araçlarını inceleyebilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırma ve Planlama Araçları

SEO çalışmalarının en önemli adımlarından biri anahtar kelimelerin planlanması ve belirlenmesi aşamasıdır. Anahtar kelimelerinizi saptamak SEO çalışmalarınızın sürecini belirleyecek olan adımdır. Dolayısıyla aşağıdaki araçların kullanılması durumunda iyi sonuçlar almanız mümkündür.

1. Google Keyword Planner (Google Anahtar Kelime Planlayıcısı)

Google Keyword Planner, anahtar kelime çalışmalarınızı gerçekleştirmek için Google’ın sunduğu ücretsiz bir SEO aracıdır. Bu araç, hedef anahtar kelimelerinizin varyasyonlarını bulmanıza imkân sağlamaktadır.  Ücretsiz olarak edineceğiniz Google Anahtar Kelime Planlayıcısı sayesinde hangi sektörde iseniz o sektöre ait anahtar kelimeleri bulabilirsiniz. Ayrıca bu aracı kullanmanız Google ADS çalışmalarınıza da katkı sağlayacaktır.

2. Ubersuggest

Ubersuggest, anahtar kelime araştırması yaparken kullanabileceğiniz günlük 3 kelimeye kadar ücretsiz olarak taramanıza olanak sağlayan bir SEO aracıdır. Bu araç sayesinde aratmış olduğunuz anahtar kelimeler hakkında oldukça detaylı bilgilere ulaşmanız mümkündür. Örneğin anahtar kelimelerinizin aranma hacmi, Google’da hangi sonuçlarla birlikte karşınıza çıktığı, tıklama başına ne kadarlık bir maliyet gerektirdiği ve anahtar kelimelerinizin türevlerini veren bir programdır. Ek olarak UberSuggest Görseller, Alışveriş ve Haberler gibi sonuçlar için çalışmalar gerçekleştirmenize imkan sağlamaktadır.

3. Ahrefs Keyword Generator

Bir diğer ücretsiz SEO anahtar kelime bulma aracı olan Ahrefs Keyword Generator, gelişmiş seçenekleri ile kullanıcısına detaylı bilgiler sunmaktadır. Seçtiğiniz anahtar kelimeyle alakalı 100 adet farklı fikir alabilir, aynı zamanda son zamanlarda SEO için oldukça önemli olan 50 adet anahtar kelimenize dair soru kalıbı önerisine sahip olabilirsiniz. Bing, Youtube, Amazon gibi farklı mecralarda da kullanıma açık olan Ahrefs Keyword Generator, tercih edebileceğiniz SEO araçlarından birisidir.

4. Google Trends

Google’ın ücretsiz olarak sunmuş olduğu bir diğer SEO aracı, Google Trends’tir. Bu araçla birlikte anlık olarak ülkenizdeki veya dünyadaki popüler olarak aranan kelimeleri görebilirsiniz. Google Trends, aramış olduğunuz kelimelerin aranma istatistiklerini sunmaktadır. Örneğin, kelimenin günlük olarak aranma sayısı tablosu sunmasının yanı sıra şehir bazlı olarak da aranma hacmi verilerini paylaşmaktadır. Aynı zamanda Google Trends, iki farklı anahtar kelimenin karşılaştırılmalı olarak verilerini de kullanıcılarına sunmaktadır. SEO çalışmalarınızı şekillendirmek amacıyla kullanılan belli başlı araçlardan olmasa da ihtiyaç duyduğunuz halde kullanabileceğiniz verimli bir ücretsiz SEO aracıdır.

5. Keywordtool.io

Bir diğer anahtar kelime aracı olan Keywordtool.io, “long tail” denilen uzun kuyruklu anahtar kelime oluştururken kullanabileceğiniz bir araçtır. Diğer araçlar gibi bu araç da kelimelerin Google’da aranma hacimlerini, rekabetlerini gösterirken aynı zamanda anahtar kelimenize ek önerilerde sunmaktadır. Ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunan Keywordtool.io ile SEO çalışmalarınızı geliştirebilirsiniz.

Teknik Araştırmalar ve Site İçi SEO Araçları

Teknik SEO çalışmaları, SEO sürecinizin doğru bir şekilde ilerleyebilmesi için düzgün işlemesi gereken bir noktadır. Teknik alanlar için fazlaca SEO araçları geliştirilmiş olsa da aşağıda yer alan ücretsiz ve bir kısma kadar ücretli olan araçları kullanarak çalışmalarınızdan verimli sonuçlar alabilirsiniz.

1. Google Search Console

SEO çalışmalarında mutlaka kullanılması gereken bir diğer araç Google Search Console’dur. Eski adıyla Google Webmaster Tools olan bu araç, web sitenizin analizini gerçekleştirebileceğiniz geniş ve temel bilgileri sizlere sunmaktadır.

Search Console, web siteleri için gerekli olan hemen hemen tüm bilgileri sunmaktadır. Web sitenizin arama sonuçlarında ne durumda gözüktüğünü göstermenin yanı sıra, web sitenizi Google’ın gözünden inceleme fırsatına da sahip olabilirsiniz. Backlink takipleri, mobil uyumluluk verileri, site bağlantılarının gözlemlenmesi, robots.txt ve sitemap.xml gibi dosyaların kontrolü ve Google’a iletilmesi gibi işlemleri yapmanız için olanak sağlamaktadır.

2. Yandex Metrica

Google Search Console bandında veriler sunan Yandex Metrica, sitenizin SEO süreçlerinde yardımcı olabilecek ücretsiz bir analiz aracıdır. Web site çalışmalarınızı yürütürken ihtiyaç duyacağınız hemen hemen tüm verileri kullanıcısıyla paylaşmaktadır. Site ziyaretçileri, sayfa açılı hızı, dönüşümler gibi birçok bilgiye Yandex Metrica sayesinde ulaşabilirsiniz. Yandex Metrica, özellikle Rusya pazarında yer alan web sitelerinde mutlaka kullanılması gereken bir araçtır.

3. Bing Web Master Tools

Google Search Console ve Yandex Metrica gibi sitenizin SEO çalışmalarında kullanabileceğiniz bir diğer ücretsiz SEO aracı Bing Web Master Tools’tur. Bu araç da rakiplerinin sundukları verileri kullanıcılarına sunmaktadır. Bing Web Master Tools, sitenizin durumu hakkında tüm verileri sunmanın yanında eksik yanlarınızı geliştirmek için yaptığı önerilerle de rakiplerine oranla iyi bilgiler vermektedir.

4. Screaming Frog

Arama motorlarından bağımsız olarak ele alacağımız ilk ücretsiz SEO aracı olan Screaming Frog, sitenizde gerçekleştireceğiniz teknik çalışmalar için olmazsa olmaz bir araçtır. Detaylı olarak sitenizi denetlemeye yaramaktadır. Sitenizde yer alan hata durum kodları, yönlendirmeler, backlinkler gibi verileri 500 URL’ye kadar ücretsiz olarak taramanıza olanak sağlayan Screaming Frog, içerisinde yer alan konfigürasyonlar sayesinde siteniz hakkında çeşitli analizlere ulaşmanıza yardımcı olmaktadır.  SEO çalışmalarına yeni başlayanların mutlaka kullanması gereken araçların başında yer alan Screaming Frog’u siz de masaüstünüze indirebilir ve uygulama olarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

5. Yoast SEO

Site içi SEO çalışmalarını gerçekleştirebileceğiniz araçlardan olan Yoast SEO, WordPress panellerine kuracağınız bir eklenti ile aktif olmaktadır. Bu araç sayesinde site içinde gerçekleştireceğiniz çalışmalar fazlasıyla kolay hâle gelmektedir. İçeriklerinizi optimize ederken, site haritası oluştururken, sayfa içi optimizasyonlar yaparken size yardımcı olan Yoast SEO kullanımının basit ve faydalı olması nedeniyle oldukça yaygın bir ücretsiz SEO aracıdır. Ücretli versiyonu da bulunan bu aracı sizler de WordPress siteleriniz için kullanabilirsiniz.

6. SEOquake

Teknik işlemler gerçekleştirmemize yarayan ücretsiz SEO araçlarından bir diğeri SEOquake’dir. Bu araç çeşitli fonksiyonlara sahip olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Örneğin sitenizin arama motoru sonuç sayfasındaki verilerini elde etmek, rakiplerinizle kaçıncı sıralarda yarıştığınıza dair bilgiler, anahtar kelimelerde hangi sıralarda yer aldığınız gibi çeşitli verilere kolayca ulaşmanız mümkündür. Tarayıcınıza entegre edeceğiniz SEOquake eklentisiyle birlikte SEO çalışmalarınıza kolaylık sağlayabilirsiniz.

Analiz ve Ölçüm Araçları

Analiz ve ölçüm gerçekleştirmek, SEO açısından oldukça önemlidir. SEO çalışmalarınızın gidişatını takip etmek ve gerekirse iyileştirmeler yapmak için devamlı olarak çalışmalarınızı analiz etmeli ve ölçümlemelisiniz. Ölçmediğiniz bir şeyi geliştiremezsiniz mantığından hareketle siz de aşağıdaki araçları kullanarak SEO çalışmalarında gelişim sergileyebilirsiniz.

1. Google Analytics

Web site performans verileri sunan ve bunları oldukça detaylı olarak gözler önüne seren Google Analytics, SEO çalışmaları için olmazsa olmaz bir ücretsiz SEO analiz aracıdır. Web sitelerin arama motorlarındaki görünürlük bilgileri, ziyaretçi sayıları, kullanıcı davranışları gibi verileri oldukça kapsamlı bir şekilde sunmaktadır.

Google Analytics, özellikle site trafiği analiz etmede kullanılmaktadır. Site trafiğiniz, yaptığınız SEO çalışmalarını ölçümlemek ve analiz etmek için önemli olduğundan siz de detaylı bilgiler almak isterseniz kullanmanız gereken ilk araç Google Analytics olacaktır. Web sitenize ekleyeceğiniz bir analytics kodu ile birlikte kolayca bu verilere ulaşabilir ve çalışmalarınızı şekillendirebilirsiniz.

2. Google Data Studio

Google Data Studio, Google tarafından kullanıcılara sunulan gelişmiş, detaylı ve üst düzey raporlamalar yapabileceğiniz ücretsiz bir araçtır. Bu araç sayesinde Google Analytics, Google Search Console gibi araçlardan elde ettiğiniz verileri raporlayabilir ve müşterilerinize sunabilirsiniz. Çok çeşitli dashboardlara sahip olan Google Data Studio, verilerinizi grafiklere dökmek için en ideal araçlardan birisidir.

Bonus: En İyi Ücretli SEO Araçları

Ücretli SEO araçları, ücretsiz araçlardan daha detaylı bilgiler sunmalarından dolayı sektörde gelişmiş olan SEO uzmanları tarafından sıkça kullanılmaktadır. Siz de ücretsiz SEO araçları ile belli bir seviyeye ulaştıysanız aşağıdaki ücretli SEO araçlarını inceleyebilir ve gelişmişlik düzeyinizi oldukça artırabilirsiniz.

1. Ahrefs

Özellikle backlink konusunda sunduğu verilerle ön planda olan Ahrefs, birçok SEO uzmanının kullandığı araçların başında yer almaktadır. Backlink çalışmaları gerçekleştirme ve analiz etme, anahtar kelimelerinizi tespit etme ve çeşitlendirme, rakip analizi yapma ve site denetimi gerçekleştirme gibi birçok fonksiyonu Ahrefs ile yapabilirsiniz. Nihayetinde Ahrefs, SEO çalışmalarınızı gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan neredeyse hemen hemen her şeyi kullanıcına sunmaktadır.

2. Semrush

En popüler ve kullanışlı ücretsiz SEO araçlarından biri olan Semrush, son zamanlarda yaptıkları gelişmelerle birlikte SEO uzmanları için en iyi araç olma konusunda rakiplerini elemektedir. Bloglarınıza ekleyeceğiniz içeriklerin oluşturulması, rakip sitelerin detaylı analizi, backlink takipleri, organik trafik ve anahtar kelimelerin takipleri, link analizi ve inşası gibi birçok unsuru Semrush aracı ile gerçekleştirmeniz mümkündür. Kısacası Semrush, site içi ve site dışında ihtiyaç duyacağınız neredeyse tüm SEO çalışmalarının tek bir araçta toplanmış halidir.

3. Moz

SEO dünyasında oldukça popüler bir araç olan Moz, içerisinde yer alan araçlarıyla birlikte SEO çalışmalarına kolaylık sağlamaktadır. Moz’un geliştirmiş olduğu birçok SEO aracı bulunmaktadır. Keyword Explorer, anahtar kelime araştırması yaparken kullanabileceğiniz oldukça değerli metrikler sunan bir araçtır. Ayrıca bu araç anahtar kelimelerinizin bandında birçok öneriyi sunmasıyla ön plana çıkmaktadır. Bir diğer aracı olan Open Site Explorer ise link inşası ve analizi yapmada ve rakip sitelerin incelemesini gerçekleştirmede oldukça iyidir. İçerisinde yer alan çeşitli araçlarıyla birlikte Moz, SEO uzmanlarının sıklıkla tercih ettiği bir ücretli SEO aracıdır.

4. Sitechecker

Sitechecker, yüksek kaliteli SEO analizi yapmanıza ve web sitenizi sürekli izlemenize yardımcı olacak çevrimiçi bir SEO platformudur. Bu platformu kullanarak teknik SEO – site denetimi gerçekleştirebilir ve sitenizi optimize etmek için adım adım SEO görevlerinin bir listesini alabilirsiniz. Daha detaylı analiz için Google Search Console ve Google Analytics’i Sitechecker hesabınıza bağlayabilirsiniz.

İzleme özelliği, sitenizdeki değişiklikleri 7/24 takip etmenize yardımcı olacaktır. Sitenizdeki değişiklikler hakkında günlük ve haftalık raporlar alacaksınız.

Sitechecker’ın bir başka özelliği de sitenizin belirli anahtar kelimeler için arama sonuçlarındaki konumunu izlemenize olanak tanır. Sitenizin arama sonuçlarındaki sıralamasında meydana gelen değişiklikler hakkında günlük raporlar alacaksınız.

Ayrıca geri bağlantıların ayrıntılı bir analizini ve izlemesini yapabilir, durumlarını ve kalite seviyelerini kontrol edebilirsiniz.

 

Paylaş

berfin@seogezegeni.com

SEO Uzmanı

Yorum yok

Yorum Bırakın

Teklif Alın