Google Ads Reklam Terimleri Nelerdir?
Dijital pazarlamanın hızla büyümesiyle beraber Google Reklamlarına talep de artmaktadır. Google Ads 2000’li yıllarda faaliyet göstermeye başlamış olup şu an aktif olarak 1 Milyondan fazla kullanıcısı vardır. Google üzerinden işletmelerin reklam vermesiyle kullanıcılara ürün veya hizmet ulaşımı daha kolay ve hızlı bir şekilde sağlanmaktadır.
Bu yazımızda da sizlere Google Ads Reklamlarında bilmeniz gereken terimlerden bahsedeceğiz. Peki, Google Ads Reklam Terimleri Nelerdir?
Google Ads Terimleri
Google Arama Ağı (GSN)
Google Arama Ağı (Google arama, haritalar, görsel ve videolar) veya Google Arama Ağı iş ortakları sayfalarında arama yapan kullanıcılara reklamlarınızın gösterilmesidir. Belirlenen anahtar kelimelerle arama sonuçlarında benzer siteler gibi listelenmesine Google Arama Ağı reklamları denilmektedir.
Google Görüntüleme Ağı (GDN)
Web sitenizin farklı boyutlardaki banner ve logosunun çeşitli web sitelerin reklam alanlarında gösterilmesi olayıdır. Google web sitelerini (Google Finance, Gmail, Blogger ve YouTube gibi) kapsayan reklamlara Google Görüntüleme Ağı reklamları denir.
Görüntüleme Seçenekli Arama Ağı (SNDS)
Reklam için Google Arama Ağı (GSN) bütçe harcamak yerine bütçeyi Google Görüntüleme Ağına (GDN) yönlendiren, GDN destekli kampanyaya Görüntülenme Seçenekli Arama Ağı denir.
Tıklama Başına Maliyet (TBM)
Cos Per Click (CPC) olarak da bilinen Tıklama başına maliyet, verilmiş olan reklamlara tıklama başına ödenecek bütçedir. Reklam içerisinde kullanılan anahtar kelimelerin tıklanma başına ödenecek tutarına da ifade eder. Maksimum TBM teklifi, teklif ayarları yapılmadığı durumda otomatik şekilde bizlere tıklama başına ödenecek en yüksek limiti yansıtacaktır. Ayrıca birde manuel teklif verme işlemi vardır. Bu da, sizlerin seçeceği teklif tutarıdır. Otomatik teklif verme ve manuel teklif oluşturma hedeflenen bütçede en fazla tıklama konusunda avantajlıdır.
Ortalama Tıklama Başına Maliyet şu şekilde hesaplanır. Toplam tıklama maliyeti tıklama sayısına bölünür. Örneğin, reklamınızın maliyeti 0,50 TL ve 1,00 TL olan iki ayrı tıklamada toplam maliyetiniz, 1,50 TL olur. Ortalama TBM değerini de bulabilmek için 1,50 TL’yi 2’ye bölmek gerekir.
Tıklama Oranı (TO)
Click Through Rate (CTR) dilimize Tıklama Oranı olarak çevrilmiştir. Reklamı tıklayan kişilerin reklamı görüntüleyen kişilere oranıdır. Tıklama oranının düşük olması reklama dair bir şeylerin yanlış olduğunu gösterir. Elde edilen kazancın yüksek olabilmesi için Tıklanma Oranı ne kadar yüksek olursa o kadar iyidir.
Tıklama Oranı hesaplanmasında kullanılan formül şu şekildedir:
Tıklama Oranı = Tıklanma Sayısı / Gösterim Sayısı
Örnek verecek olursak, bir reklam 10.000 kere gösterilmiş, 850 kez de tıklanmıştır. Bu durumda 850’nin 10.000’e bölünmesiyle Tıklama Oranı 8.50% olarak hesaplanır.
Bin Gösterim Başı Maliyet (BGBM)
Cost Per Mille (CPM) dilimize Bin Gösterim Başına Maliyet olarak geçmiştir. Bin Gösterim Başına Maliyet, reklam içerisinde oluşturulan teklif stratejilerin arasında bulunmaktadır. GDN teklif stratejisidir.
Kalite Puanı
Google tarafından reklamların kalitesini değerlendirmek için, anahtar kelimelere verilen 1’den 10’a kadar olan sayısal verilerdir. Kullanıcılara ilgili reklam göstermek için reklamların sıralamasını ve gösterilmesinde Kalite Puanı faktörü etkili olmaktadır. Kalite puanının düşük olması reklamlarınızın gösterim almasını engelleyebilir. Reklamın anahtar kelimesinin kalite puanı etkileyen 3 temel faktör vardır.
- Beklenen tıklama oranı
- Reklam alaka düzeyi
- Açılış sayfası deneyimi
Dönüşüm Oranları (CR)
Web sitenize kaç kişinin ziyaret ettiğini ve ziyaret eden kişilerin kaçının site içerisinde sunulan hizmeti satın aldığının yüzdelik (%) şeklinde gösterilmesidir. Örneğin bir e- ticaret sitesine 100 kişi ziyaret ediyor ve bu 100 kişiden 7’si site içerisinden alışveriş yapıyor burada ki dönüşüm oranı %7 olarak belirlenir.
Görüntüleme Başına Maliyet (GBM)
CPV TrueView video reklamlarının izlenme maliyetidir.
Return On Investment (ROI)
Reklam için harcanılan bütçenin geri dönüş oranıdır.
Arama Reklamları İçin Yeniden Pazarlama Listesi (RLSA)
Yeniden pazarlama, remarketing olarak da geçmektedir. Daha önce web sitenize ziyaret etmiş kullanıcılara yeniden ulaşmanın yoludur.
Ürün Liste Reklamları (PLA)
Satışa çıkarılmış ürünlerle ilgili resim ve ayrıntılı (başlık, açıklama, fiyat ve şirket ismi gibi) bilgiler içeren reklam türüdür.