Etkili Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Olur?
Günümüzde sosyal medyanın yeri tartışılmaz bir gerçek. Önceleri sadece arkadaşlarımızı bulmak, onlarla sohbet etmek ya da fotoğraf paylaşmak için kullandığımız tüm sosyal medya mecraları, teknolojinin değişim ve gelişimine ayak uydurarak kullanım alanını genişletti ve çok daha kullanışlı hale geldi. Kuşak farkını ayırt etmeyen bu mecrada şu an, yediden yetmişe herkesin en az bir sosyal medya hesabı bulunuyor. Üstelik sadece kullanıcılar değil, pek çok firma da sosyal medyanın gücünü fark etmiş durumda. İşi profesyonele dökmek isteyen kullanıcılar bilinmek, tanınmak, fark yaratmak; firmalar ise marka imajlarını yansıtmak, teknolojiye ayak uydurmak ya da rakiplerinden öne çıkabilmek adına sosyal medyada daha fazla yer almak istiyorlar. Bu durum, sosyal medya yöneticiliği ya da sosyal medya uzmanlığı dediğimiz mesleği doğuruyor. Peki, sosyal medya yöneticiliği ya da etkili bir sosyal medya yönetiminin olmazsa olmazları nedir?
1. Sosyal Medya Yönetimi Nedir?
Sosyal medya yönetimi günümüzde, herkes tarafından kolaylıkla yapılabilen bir iş ya da markanızın sosyal medya hesaplarında paylaşım yapılması gibi gözükse de; aslında bundan çok daha fazlasını kapsamaktadır. Genel olarak tanımlanacak olursa eğer sosyal medya yönetimi; çevrimiçi içeriğinizi Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Youtube ya da Pinterest gibi sosyal medya sitelerinde yönetme işlemidir. Ek olarak sosyal medya uzmanları; takipçilerinizle iletişim kurmanız, marka bilincinizi oluşturmanız ya da görünürlüğünüzü arttırmanız gibi birçok konuda size yardımcı olurlar.
2. Etkili Bir Sosyal Medya Yönetiminin Olmazsa Olmazları Nedir?
Hedef Belirleyin
Her şeyden önce kendinizi, markanızı tanıyın. Neler yapabildiğinize, neler yapmak istediğinize ya da neler yapamayacağınıza dair bir liste hazırlayın. Liste beklediğinizden uzun olabilir, ama korkmayın. Önemli olan yazdıklarınızdan çok, ortaya çıkan sonuç olacaktır.
Hedef Kitlenizi Belirleyin ve Onları İyi Tanıyın
Ürün ya da hizmetinizi, doğru kitleye gösterebilmek oldukça önemlidir. Aksi takdirde istediğiniz hedefe ulaşmanız zor ya da zaman alıcı olabilir. Bu nedenle kendinize; “bu ürün ya da bu hizmeti kimler satın alır?”, “ben potansiyel müşterilerinin/kullanıcının yerinde olsam bu ürün ya da hizmet ile ilgilenir miydim?” , “hedef kitlemin algısını sayfama nasıl çekebilirim?” ve benzeri sorular sorarak başlayabilirsiniz. Hedef kitlenizi seçmenizi kolaylaştıran bir diğer unsurlar ise; yaş, cinsiyet, ekonomik durum, ilgi alanları, yönelim ve tercihler, coğrafi konumdur. Bu metriklerden yararlanarak da potansiyel kitlenizi seçebilirsiniz.
Strateji Belirleyin
İyi bir sosyal medya yönetiminin kalbinde, sağlam oluşturulmuş bir strateji yer almaktadır. Doğru sosyal medya mecrasında, doğru yer ve zamanda, doğru hedef kitleye ulaşabilmek için iyi bir strateji belirlemek çok önemlidir. Her mecranın sosyal medya stratejisi ya da algoritması birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle her mecra için ayrı strateji yapmak, sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkarabilir.
Özgün İçerikler Üretin ve Yönetin
Belirlemiş olduğunuz potansiyel kitlenizi sayfanıza çekmek ve ürün ya da hizmetinize karşı pozitif algı oluşturmak için özgün içerikler yaratmalı ve bu süreci doğru bir şekilde yönetmelisiniz. Hedef kitlenizin ilgisini çekecek ve onları sayfanıza bakmaya itecek içerikler oluşturmalısınız. Bunun için, alanında uzman bir sosyal medya yöneticisinden yardım alabilirsiniz. Çünkü içerik pazarlaması, sosyal medya yönetiminin kilit unsurlarından biridir. İçerik yönetiminde size yardımcı olacak bir başka metrik ise, seçtiğiniz anahtar kelimelerdir. Bu anahtar kelimelerin özenle ve doğru seçilmesi, hem hedef kitlenizin sizi tanıması hem de onlarla olan iletişiminizin güçlü olmasında etkili olacaktır.
İçeriklerinizde Dikkat Çekici Görseller Kullanın
Hedef kitlenizin beklentileri ile ürününüz arasındaki bağlantıyı kurarak, etkileyici fotoğraflar ile onları markanıza çekebilirsiniz. Etkileşiminizi arttırmak için ise kaydırmalı postları kullanabilirsiniz. Görsellerinizde yazının daha fazla olmasına ve fazla karmaşıklığa yer vermemeye özen gösterin. Görseliniz ön planda olsun, yazınızı ise maksimum %20’lik dilime sığdırın.
Video Ya Da Giflerden Yararlanın
Günümüzde insanların okumaya üşendiklerini ve ilgileri çekme süresinin ne yazık ki 3 saniyeye düştüğünü göz önünde bulundurarak, video ya da gif kullanmanın onların ilgisini çekmekte daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Paylaşımlarınızda video ve giflere daha sık yer vererek etkileşiminizi kolayca arttırabilir ve keşfede çıkabilirsiniz. Bu durum, yeni takipçiler kazanmanızda da etkili olacaktır.
Paylaşımlarınızı Doğru Saatte Yapın
Sosyal medyada her ne kadar etkili strateji belirleseniz ya da orijinal içerik üretip pazarlasanız da paylaşımlarınızı doğru saatte yapmadığınızda tüm emeğiniz maalesef boşa gidecektir. Hedef kitlenizi iyi tanıyıp bir istatistik çıkararak, onların hangi gün ya da hangi saatler arasında daha fazla aktif olduklarını öğrenebilirsiniz. Bu sayede tam da size ihtiyaçları oldukları anda karşılarına çıkabilirsiniz ve şanslıysanız akıllarında yer alabilirsiniz.
Müşterileriniz İle Her Daim İletişim Halinde Olun
Etkili sosyal medya yönetiminin bir başka olmazı ise, pek ala diyalog yönetimidir. Müşterileriniz ile diyalog halinde olmak, yorumlarını beğenmek, onlara cevap vermek, onlardan geri dönüş almak marka sadakati oluşturabilmeniz adına birer fırsat değerindedir. Hedef kitlenizden gelen iyi ya da kötü her bir dönüt; sayfanızın başarısını etkilemekle birlikte, size yeni strateji ya da yeni bir hamle sunabilir.
Hashtag Çalışması Yapın
Paylaştığınız görsel ya da videolarınızla uyumlu, sizi ve markanızı destekleyecek hashtagler bulun. Bu çalışma; sayfanızın kalitesinin artmasına, daha fazla potansiyel alıcıya ulaşmanıza ve keşfede düşmenize yardımcı olacaktır. Fakat unutulmamalıdır ki, yapılan tüm hashtag çalışmaları görsele ya da videoya özgü olarak seçilmelidir.
Reklam Verin
Sayfanıza/markanıza reklam vermek, büyüme hızınızı etkileyen ve sizi öne çıkarabilecek bir başka unsurdur. Sosyal medya reklamları; yeni kullanıcılara gözükmenize, görüntüleme ya da beğenilerinizi arttırmanıza, farklı hedeflemeler yapabilmenize ve rakiplerinize oranla fark yaratmanıza yardımcı olacaktır. Az bir bütçe ile geniş kitlelere erişebilirsiniz. Önemli olan reklam yönetiminin doğru ve emin adımlarla yapılmasıdır. Fakat sürekli reklam çıkmak ve sosyal medyada var olan kişilere sayfanızı maruz bırakmak, sayfanızın kötü bir itibara sahip olmasına neden olabilir. Bu nedenle sık reklam vermekten kaçınılmalıdır. Önemli olan, ihtiyaç anında görünür olmaktır.
Yardımcı Uygulamalardan Yararlanın
Sosyal medya yönetiminde kullanılan bazı uygulamalar, paylaşımlarınızın hangi gün ya da hangi saatte daha etkili olacağına veya hangi sosyal medya hesabında paylaşılması gerektiğine kadar birçok konuda size yardımcı olmaktadır. Bunlar sırasıyla; Hootsuite, Buffer, Do Share, Friends Me, Sprout Social ve Boom Social uygulamalarıdır. Ek olarak, bu uygulamalar sayesinde reklam analizi de yapmanız mümkündür.
Detaylı Veri Analizi Yapın ve Yeni Bir Strateji Belirleyin
Gün sonunda verdiğiniz reklamların işe yaradığını görmek sizi mutlu edecektir. Tabi eğer veri analizi istediğiniz sonuçları size sunuyorsa… Seçtiğiniz hedef kitle, belirlediğiniz içerik planı ve uyguladığınız stratejinin doğru olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, düzenli reklam analizi yapmaktır. Analiz size en doğru sonucu yansıtmakla birlikte, yeni bir yol çizmeniz veya yeni taktikler oluşturmanız konusunda yardımcı olacaktır.
3. BONUS: Etkili Bir Sosyal Medya Yönetimi İçin Bunları Yapmaktan KAÇININ!
- Herkesi Memnun Etmeye Çalışmayın
Marka imajınızı, herkesi memnun etmek üzerine kurmayın. Mutlaka sizi desteklemeyen bir kitle olacaktır. Önemli olan; sizi takip eden hedef kitleyi anlamak, onlara yönelmek ve isteklerine cevap verebilmektir.
- Sosyal Medya Paylaşımlarınızı Düzensiz Yapmayın
Belirlediğiniz stratejilerden biri de düzenli paylaşım yapmak olsun. Uzun süre paylaşım yapmamak ya da düzensiz paylaşım yapmak, kullanıcılarınızın sizi hatırlamasını zorlaştırabilir.
- Bütün Paylaşımlarınızda Aynı Hashtagleri Kullanmayın
Her paylaşımınızın kendine ait hashtagleri olmalıdır. Aynı kelimeleri kullanmak, keşfete çıkmanızı engellemekle birlikte etkileşim oranınızın stabil kalmasına da sebep olabilmektedir.
- Görseller Üzerine Çok Yazı Yazmayın
Algoritmanın yapısı ele alındığında, paylaşımlarınızın %80 görselden ve maksimum %20 oranında yazıdan oluşması gerekmektedir. Görsellerinize eklediğiniz uzun cümleler, görselinizle bütünleştiğinde kullanıcıda kafa karışıklığına yol açabilmektedir. Bu nedenle görsellerinizde yazıya az yer ayırın ve boşluklar bırakmaktan çekinmeyin.