fbpx

 

logo

Firmamızdan vermiş olduğumuz profesyonel hizmetler konusunda detaylı analiz ve teklif alabilirsiniz. Ayrıca dijital dünyadaki diğer talepleriniz için bizimle irtibat kurabilirsiniz.

SEO

Google AdWords Reklamları

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal Medya Yönetimi

Web Tasarım

Dijital Pazarlama

Çekinmeden Bize Ulaşabilirsiniz


Her türlü soru, görüş ve öneriniz için bize ulaşın. Ücretsiz analiz yapmak veya teklif vermek bizim işimizin bir parçasıdır.

0555 162 62 11

info@seogezegeni.com

Bayraklı/İZMİR ve Maslak/İSTANBUL Ofislerimizde sizlere hizmet vermekteyiz.

0555 162 62 11

Bayraklı/İZMİR & Maslak/İSTANBUL

Top

Domain Otoritesi (Domain Authority- DA) Nedir? Nasıl Arttırılır?

Domain Otoritesi (Domain Authority- DA) Nedir? Nasıl Arttırılır?

Web sitelerinin SEO çalışmalarıyla arama motorlarında daha üst sıralarda yer alabilmeleri için birbirinden farklı metrikler bulunmaktadır. Bu metriklerden birisi de önemi her geçen gün artan domain otoritesi kavramıdır. Domain otoritesi (Domain Authority – DA) nedir ve nasıl arttırılır gibi sorularının cevaplarını hep beraber başlıklar halinde inceleyelim.

Domain Otoritesi Nedir?

Domain otoritesi (DA) kavramı, Moz tarafından geliştirilen ve bir web sitesinin Google gibi arama motorlarındaki durumunun ne kadar iyi olduğunu, derecesini ya da skorunu belirleyen değer olarak tanımlanabilir. Domain otoritesi 0 ila 100 arasında derecelendirilir. Ayrıca domain otoritesi yüksek olan bir web sitenin arama motorlarında üst sıralarda yer alması muhtemeldir.

Domain Otoritesi Nasıl Arttırılır?

Bir web sitesinin kalitesini etkileyen birden fazla faktör bulanmaktadır. Bazen içerik bakımından yetersiz ama uzun bir süredir sektörde yer alan bir sitenin değeri yüzlerce sayfası bulunan bir siteden fazla olabilmektedir. Hatta sosyal medyada bilinen bir sitenin çok fazla trafiği olmamasına rağmen birçok rakibini geride bırakabilmektedir.

Günümüzde bir web sitesinin kalitesini anlayabilmemiz için bakmamız gereken değer domain otoritesidir.

Tablo 1: Örnek domain otoritesi puanları

Web Site Domain Authority Puanı
https://www.facebook.com/ 100
www.hurriyet.com.tr/ 87
https://www.hepsiburada.com/ 84
https://www.sahibinden.com/ 84
https://www.gittigidiyor.com/ 83

 

Web sitesinin domain otoritesinin artması için uzun bir süreç gerekir. Sitenizin skorunu arttırmak için dikkat edilmesi gereken konular vardır. Peki, domain otoritesi nasıl arttırılır?

1. Kaliteli İçerikler Oluşturulması

Domain otoritesinin arttırılmasının koşullarından birisi de özgün ve kaliteli içeriklerin oluşturulmasıdır. Özgün ve kullanıcılara hitap eden okunması kolay, anlaşılabilir içerikler yazılmalıdır. Kaliteli ve akıcı içerik site ziyaretçilerini çeken en önemli alanlardan bir tanesidir.

İçerikleri dikkat çekici hale getirebilmek için görsel SEO’ya da önem verilmelidir. Kaliteli içeriklerin uzunluğunu da dikkat edilmedir. İçerik uzunluğu için 800 kelime ve daha fazlası kaliteli bir içerik için başarılı kabul edilebilir. Konu bakımından anlaşılmayan kısa içerikler her yerde okunamayacağı için sitenin domain otoritesine zarar verecektir.

İçerik hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Kopya içerik yerine özgün içerikler kullanılmalıdır.
  • İçerikte sürekli olarak aynı kelimeler yerine eş anlamlı kelimelerde kullanılmalıdır.
  • İçeriklerde konu bütünlüğü olmalıdır.

2. İçerik Optimizasyonu

İçerik optimizasyonu, bir sitenin arama motorlara ve kullanıcılara göre optimize edilmesidir. İçerik optimizasyonunda dikkat edilmesi gereken birden fazla kriterler bulunmaktadır. Bunlar;

Anahtar Kelime Seçimi ve Yoğunluğu

İçerikte anahtar kelimelerin doğru seçimine ve yazı içerisinde yoğunluğuna dikkat edilmelidir. Doğru ve aranma hacmi fazla olan anahtar kelimeler içeriklerin içerisinde kesinlikle kullanılmalıdır. Anahtar kelime yoğunluğuna dikkat edilmeli ve anahtar kelime yoğunluğu %2,5 oranında olmalıdır.

Heading Etiketleri

Heading etiketleri, özgün içeriklerdeki başlıkların H kodlarıyla doğru kullanılmasıdır. H1, H2, H3, H4, H5 ve H6 etiketlerinin doğru kullanımı SEO çalışmaları yapılırken sayfa içerisinde teknik yapısını önemli bir şekilde etkilemektedir.

Permalink Kullanımı

Permalink diğer adıyla kalıcı bağlantılar kullanıcı dostu bağlantılar olarak tanımlanabilir. Kalıcı bağlantı olarak adlandırılan URL’lerde hedef anahtar kelime yer almalıdır. Bu şekilde hem arama motoru kullanıcıların hem de arama motoru botlarının sitenizdeki ilgili linki takibi kolaylaşacaktır.

Meta Tag Kullanımı

Sitenin içerisinde yer alan URL yapısına ve içeriklere göre meta title ve meta description oluşturulmalıdır. Bu alanların boş bırakılması arama motoru botlarının sayfanıza veya sitenize ulaşmasını zorlaştıracaktır.

Görsel Optimizasyonu

Görsel optimizasyonun SEO çalışmalarına etkisi oldukça fazladır. İçeriklerinize uygun kullanacağınız özgün ve alakalı görseller içeriklerinizi ön plana çıkarmanızda etkili olacaktır. Ayrıca içeriklerde görsellerin doğru kullanımı kullanıcı deneyimi için de oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır.

3. Dahili Bağlantılar

Dahili bağlantı, metin yazarlarının ve web site yöneticilerinin göz ardı ettiği kriterlerden biridir. Domain otoritesini arttırmanız için yapabileceğiniz şeylerden birisi de dahili bağlantı üzerinde çalışmaktır.

Sitenizde dahili bağlantılar kullanmanız kullanıcılarınızın sitenizden hemen çıkma oranını azaltacaktır. Sayfalarınızda var olan içeriklerden eski ve hala mevcut bir gönderinize veya yayınınıza link çıkışı verebilirsiniz. Dahili bağlantı kullanımında dikkat edilmesi gereken faktörler bulunmaktadır. Link verdiğiniz bağlantının ulaşılabilir ve kaldırılmamış olması gerekir. Dahili bağlantılar sayesinde arama motoru botlarının siteniz içerisindeki sayfaları bulması kolaylaşacaktır. Dahili bağlantılar domain otoritesiyle beraber sayfa otoritesi olan Page Authority skorunuda etkileyecektir.

4. Ziyaretçi Kitlesini Genişletmek

Web sitenizin ziyaretçi kitlesini arttırmak için sosyal paylaşım platformlarını kullanabilirsiniz. Yayınlarınızı Facebook, Twitter, Linkedin gibi sosyal medya kanallarından sitenizi paylaştığınızda yeni kitlelere ulaşabilirsiniz. Burada önemli olan husus içeriklerinizin dikkat çekici olması ve özgün olmasıdır. Başarılı bir içerikle viral yöntemlere başvurulmadan içeriğiniz ziyaretçiler tarafından da kendi sosyal medya kanallarından paylaşılacaktır. Bu şekilde ziyaretçi kitlenizde de artış meydana gelecektir.

5. İçerik Yayını Sıklığı

Sitenizin domain otoritesi arttırmak ve üst sıralarda yer almasını sağlamak için içeriklerinizin yayın sıklığına da dikkat etmelisiniz. Düzenli olarak sitenizle alakalı içerikler hazırlayıp yayınlamak domain otoritesini ve kullanıcıları hitap edecek farklı içerikler bakımından güçlendirecektir.

6. Zararlı Bağlantıların Kaldırılması

Sitenizin domain otoritesini yükseltmek için yapılan çalışmaların yanı sıra sitenizde var olan zararlı bağlantıları kontrol ederek kaldırılması gerekmektedir. Zararlı ve Google gibi arama motorları tarafından spam olarak algılanan linkleri kaldırarak yerine kaliteli bağlantılar edinmek domain otoritesi için önemlidir.

Moz İçin Domain Otorite Değerleri Nelerdir?

Domain otoritesi Moz altyapısı ile hesaplanır. Bir web sitesinin arama motorlarındaki başarısını ölçümleyen bir sistemdir. Domain Authority 2,0 adını 5 Mart 2019 tarihinde almış, Türkçeye domain otoritesi veya alan adı otoritesi olarak çevrilmiştir.

Web sitenizin domain derecesini arttırabilmeniz için sabırlı olmanız gerekir. Domain otoriteniz yükselse bile bunu anlık olarak göremezsiniz. Moz belirli aralıklarla hatta genelde 2 haftada domain otoritenizdeki değeri günceller. Bu da demek oluyor ki sonuçlarınız anlık olarak hesaplanmamaktadır. Moz ile domain otoritenizi ölçümlemek için https://moz.com/ bağlantısını kullanabilirsiniz.

Domain otoritesi kısaca DA, 0 ile 100 arasında bir değer veya puan alır.

Domain otoritesi değerleri ve anlamları:

  • 0-19 arasındaki değer için domain otoritesi düşük sayılmaktadır. Siteniz yeni bir site ise bu durum normaldir.
  • 20-29 arasındaki DA değeri için ortalama olarak yorumlanabilir.
  • 30-39 arasındaki DA değeri başarılı olarak görülmektedir.
  • 40-59 arasındaki DA değere sahip bir web sitesi güçlü bir sitedir.
  • Çok güçlü olan sitelerin domain otoritesi DA değeri 60-80 arasındadır.
  • 81-100 arasındaki DA değerine sahip web siteleri kendilerini kanıtlamış olan web siteleri olarak görülmektedir.

 

Paylaş

hatice@seogezegeni.com

Dijital Pazarlama Uzmanı

Yorum yok

Yorum Bırakın

Teklif Alın