fbpx

 

logo

Firmamızdan vermiş olduğumuz profesyonel hizmetler konusunda detaylı analiz ve teklif alabilirsiniz. Ayrıca dijital dünyadaki diğer talepleriniz için bizimle irtibat kurabilirsiniz.

SEO

Google AdWords Reklamları

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal Medya Yönetimi

Web Tasarım

Dijital Pazarlama

Çekinmeden Bize Ulaşabilirsiniz


Her türlü soru, görüş ve öneriniz için bize ulaşın. Ücretsiz analiz yapmak veya teklif vermek bizim işimizin bir parçasıdır.

0555 162 62 11

info@seogezegeni.com

Bayraklı/İZMİR ve Maslak/İSTANBUL Ofislerimizde sizlere hizmet vermekteyiz.

0555 162 62 11

Bayraklı/İZMİR & Maslak/İSTANBUL

Top

Kullanıcı Deneyiminin SEO’ya Etkisi Nedir?

Kullanıcı Deneyiminin SEO’ya Etkisi Nedir?

Bu yazımızda sizlere kullanıcı deneyiminin SEO’ya etkisi hakkında bilgiler vereceğiz. Kullanıcı deneyimi (UX Tasarım) ve Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) arasındaki ilişki birbirleriyle doğru orantılıdır. Google, sitenizi sıralarken birçok faktörü göz önünde bulundurur. Bu faktörlerden birisi de kullanıcı deneyimidir.

  • Siteniz hızlı, güvenli ve mobil uyumlu mu?
  • Kullanıcıların ilgisini çeken ve kullanıcıları web sitenizde kalmaya teşvik eden kaliteli içeriğiniz var mı?
  • Siteniz hızlı yükleniyor ve gezinmesi kolay mı?

Tüm bu unsurlar, web sitenizi nasıl sıralanacağını belirlerken Google ve diğer arama motorları tarafından dikkate alınmaktadır. Bunları göz önünde bulundurarak, kullanıcı deneyiminin SEO’ya etkisini detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.

Kullanıcı Deneyimi (UX Tasarım) Nedir?

Kullanıcı Deneyimi diğer adıyla UX, kullanıcıların bir ürünü kullanırken kat ettikleri bütünsel yolculuktur. Kullanıcıların yalnızca ürünle doğrudan etkileşimleri değil, aynı zamanda ürün ya da hizmetin kullanıcıya ne kadar uygun olduğunu da gösterir.

İnternet kullanımının zamanla artmasıyla beraber markalar pazarlama faaliyetlerini internet üzerinden yürütmeye başlamıştır. Son zamanlarda ürün geliştirme çalışmalarında kullanıcı deneyimi kavramı sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kullanıcı deneyimi (UX), bir ürünü ya da hizmeti kullanan kişilerin bu esnada ortaya koyduğu davranış ve duyguların bütününe denir. Kullanıcı deneyimi için önemli olan duygu ve davranışlar şunlardır:

  • Kullanıcının ürün ya da hizmette ne kadar iyi gezinebildiği
  • Kullanımının ne kadar kolay olduğu (basit kullanım)
  • Görüntülenen içeriğin ürün ya da hizmetle ne kadar alakalı olduğu

Kullanıcı Deneyimi (UX Tasarım) SEO için Neden Önemlidir?

Google belirli güncellemelerle sürekli değişmektedir. Kullanıcılara mümkün olan en iyi sonuçların sunulması için algoritmalarını sürekli olarak günceller. Google’ın yaptığı her güncelleme kullanıcı odaklı ve kullanıcı dostu sonuçları sağlamaya yöneliktir.

Bir web sitesinin sıralamalarda yer alabilmesi önceden anahtar kelimelere ve backlink dediğimiz geri bağlantılara dayalıydı. Öncesine kıyasla günümüzde sitede geçirilen süre, sitenin kodlama biçimi, kullanıcının site içerisindeki etkileşimleri ve siteden hemen çıkma oranı gibi değişkenler arama motoru sıralamalarında önemli faktörler haline geldi. Bu faktörlere karşılık kullanılabilirlik ve UX tasarımı SEO’nun ayrılmaz bileşenleri oldu. Özetle, organik arama motoru sıralamalı için site içi(On Page) SEO ile yetinilmemelidir. Bu çalışmalara ek olarak kullanıcı deneyimi(UX tasarımı) göz önünde bulundurulmalıdır. Sitenizin SEO performansını desteklemek için UX tasarımı değişkenlerinden etkili bir şekilde yararlanabileceğinize dair beş faktörden bahsedeceğiz. Kullanıcı deneyimini (UX) ve SEO’yu etkilen beş faktör sırasıyla şunlardır:

1.     Site Hızının (Page Speed) Optimize Edilmesi

Site hızı, bir web sitesinin ve içeriklerinin kullanıcı tarafından tam olarak görüntülenebilmesi için geçen süreye verilen isimdir. Google kullanıcılarına mümkün olan en iyi deneyimi sunmak ister. Site hızı da önemli bir sıralama faktörüdür. Buna karşılık Google, hızlı yüklenen web sitelerini arama motoru sıralamalarında ön plana çıkarmaktadır.

Bir web sitesinin geç yüklenmesi kullanıcı deneyimi (UX) sorunudur. Yavaş ve geç yüklenen bir web sitesi kullanıcılar için hayal kırıklığıdır. Kullanıcı deneyimi sorunu olan site hızı, SEO için de büyük bir sorundur. Yüklenmesi yavaş olan sayfaları belirlemek ve sorunları çözmek için UX tasarımcısı ile birlikte çalışılmalıdır. Kullanıcılar web sitesine hızlı bir şekilde eriştiğinde hem SEO hem de UX için fayda sağlanmış olacaktır.

Bir web sitesinin hızını ve performansını test etmek için Google PageSpeed ​​Insights aracı kullanılabilir.

2.     Mobil Uyumluluğu Sağlayın

Mobil uyumlu tasarım hem kullanılabilirlik hem de SEO için zorunlu hale geldi. Günümüzde mobil bir çağda yaşadığımız unutulmamalıdır. Mobil uyumlu olmayan bir web sitesi kullanıcılar tarafından erişilmez ve güvenilmez bir site olarak görülmektedir. Bir web sitesinin mobil uyumlu olmaması hem SEO için hem de kullanıcı deneyimi (UX) için büyük bir sorundur. Google için de bir web sitesinin mobil uyumlu olması önemli bir detaydır. Google yeni algoritmasıyla gelen özellikle sıralamalar için mobil cihazlara uygun siteleri ve sayfaları tarar. Bu site ve sayfaları mobil arama sonuçlarında ilk sıralarda yer verir.

3.     İç Bağlantılar (Internal Linking)

İç bağlantılar, Google’ın bir web sitendeki tüm sayfaları bulmasına, dizine eklemesine ve siteyi görmesine yardımcı olur. Bir web sitesindeki iç bağlantı, arama motoru sıralamalarındaki sıralamayı artırabilir. İç bağlantılar sadece SEO ile ilgili bir durum değildir. Bir kullanıcı bu bağlantıları daha fazla bilgi almak için ve belirli konular hakkında daha fazla bilgi bulmak için kullandığında kullanıcı deneyimi (UX) için de önemli hale gelir. Doğru bağlantı metinlerini içeren bağlantılar oluşturmak sıralamayı etkileyecektir. Ayrıca iç bağlantılar ziyaretçilerin bağlantıdan neler beklediğini de vurgulamalıdır.

4.     SEO Dostu İçerikler için Kullanıcı Deneyimini Kullanın

Kaliteli bir içerik SEO için olmazsa olmaz bir durumdur.  Kaliteli bir içerik oluşturmak için kullanıcı deneyimi düşünülmelidir. SEO dostu içerikler oluştururken kullanıcının ihtiyaçları ve istekleri ön planda tutularak tasarım ve optimizasyonlar yapılmalıdır. İçeriklerin net, okunabilir olması ve sitenin kullanıcıya hitap edebilir olması gerekmektedir. Yayınlanan içeriklerin bilgilendirici ve alakalı olması kaliteli bir içerik sağlar. Kaliteli içerikler için birkaç ipucu;

  • Başlık etiketlerini ve madde işaretlerini kullanın. Bilgiyi ayırmak ve kullanıcıya bu şekilde sunmak, metinlerin okunması ve anlaşılır olması için büyük bir etkendir.
  • Kullanıcı deneyimi için görsel öğelere önem verin. Görsel içerikler yazılı içeriklerle bağdaşacağı için kullanıcıya daha iyi bir deneyim yaşatacaktır. Görsel içerik sayesinde kullanıcın sitede kalma ve gezinme verimliliği artacaktır.

5.     Hemen Çıkma Oranı (Bounce Rate)

Hemen çıkma oranı, web sitenizin görüntüledikten sonra kullanıcıların siteden ayrılma yüzdesini ifade eder. Ziyaretçinin tek bir sayfayı görüntülemesi ve ikinci bir sayfayı görüntülemeden ayrılmasına hemen çıkma oranı denir. Kullanıcının site içerisinde kalmayıp hemen çıkması SEO ve kullanıcı deneyimi (UX Tasarım) ile doğru orantılıdır.

Bir web sitesinin kullanıcıya iyi bir kullanım deneyimi sunması gerekmektedir. Ne kadar iyi bir kullanıcı deneyimi sunulursa kullanıcının sitede veya sayfada kalma oranı artacaktır. Kötü bir kullanıcı deneyimine sahip sitelerin arama motorlarındaki sıralamaları da gün geçtikçe kötü etkilenecektir. Kullanıcıların bir web sitesinden beklentileri göz önünde bulundurulmalı ve kullanıcı deneyimi için stratejiler geliştirilmelidir. Bu durum hemen çıkma oranını düşürecektir.

Son olarak, bir web sitesinin iyi bir UX’i varsa arama motoru sıralamalarındaki durumu da iyi olacaktır. SEO ve kullanıcı deneyiminin beraber ilerlemesi ve birbirinden ayrı düşünülmemesi gereken iki önemli faktördür.  Sayfa hızından kaliteli içeriklere, içeriklerden resimlere kadar her şey kullanıcı deneyimini ve arama motorlarındaki sıralamaları etkileyecektir. UX ekipleri SEO ekiplerinden ya da tam tersi şekilde SEO ekipleri UX ekiplerinden birçok şey öğrenmeli ve çalışmaları beraber yürütmelidir.

Paylaş

hatice@seogezegeni.com

Dijital Pazarlama Uzmanı

Yorum yok

Yorum Bırakın

Teklif Alın