fbpx

 

logo

Firmamızdan vermiş olduğumuz profesyonel hizmetler konusunda detaylı analiz ve teklif alabilirsiniz. Ayrıca dijital dünyadaki diğer talepleriniz için bizimle irtibat kurabilirsiniz.

SEO

Google AdWords Reklamları

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal Medya Yönetimi

Web Tasarım

Dijital Pazarlama

Çekinmeden Bize Ulaşabilirsiniz


Her türlü soru, görüş ve öneriniz için bize ulaşın. Ücretsiz analiz yapmak veya teklif vermek bizim işimizin bir parçasıdır.

0555 162 62 11

info@seogezegeni.com

Bayraklı/İZMİR ve Maslak/İSTANBUL Ofislerimizde sizlere hizmet vermekteyiz.

0555 162 62 11

Bayraklı/İZMİR & Maslak/İSTANBUL

Top

Google Ads Reklam Modelleri Nelerdir?

Google Ads Reklam Modelleri Nelerdir?

Google Ads reklam modelleri, hedeflenen müşterilere ulaşmak ve işletmelerin büyümesi için kullanılır. Google Ads, Google tarafından kullanıcılara sunulan çevrimiçi reklam hizmetidir. Google Ads ile kullanılan reklam modelleri nelerdir? Yaptığınız işe veya hizmetinize en uygun Google Ads reklam modeli nedir?

Google Ads Reklam Modelleri

Google Ads üzerinden reklam kampanyası oluşturmadan önce reklam modellerinin iyi bilinmesi gerekilmektedir. Verimli bir reklam yönetimi için panel üzerinde bulunan kampanya modelleri ve kullanım amaçları hakkında bilgi sahibi olunmalıdır. Amaç ve hedeflerinize göre kullanabileceğiniz birbirinden farklı Google reklam modelleri nelerdir?

  • Arama Ağı Reklamları
  • Görüntülü Reklam Ağı
  • Alışveriş Reklamları
  • Video Reklamlar
  • Evrensel Uygulama Reklamları

1.     Arama Ağı Reklamları

Arama ağı reklamları, ürün ve hizmetlerinizle ilgili reklamlarınızın Google gibi arama motorları aracılığıyla hedef kitlenize reklamlarınızın gösterilmesini sağlayan bir tür ücretli reklam hizmetidir.

Şekil 1: Arama Ağı Reklamları

Arama ağı reklamları için ürün ve hizmetiniz hakkında alakalı anahtar kelimeler belirlemelisiniz. Kullanıcılar belirlediğiniz anahtar kelimeleri arattığında reklam yayınlarınız gösterilecektir. Görüntülenen reklam yayınlarına Arama Ağı Reklamları denir.

Bir kullanıcı Google’da arama yaptığında, Google sonuçlarında arama ağı reklamı görecektir. Kısaca kullanıcının yapmakta olduğu aramaya doğrudan bir yanıttır. Arama reklamları organik arama sonuçlarının üzerinde görüntülenmektedir ve sayfanın URL’sinin yanında bulunan küçük bir “Reklam” kutusuyla tanımlanmaktadır.

Arama reklamında, yalnızca birisi reklamınızı tıkladığında veya arama motoru sonuç sayfasından işletmenizi aradığında ödeme yaparsınız. Bu durum, birisi reklamınızla etkileşime girmediği sürece ödeme yapmayacağınız anlamına gelir.

2.     Görüntülü Reklam Ağı

Görüntülü Reklam Ağı; çeşitli web siteleri ve Gmail, YouTube gibi yerlerde görüntülü reklamlarınızı hedef kitlenize gösterebilen bir tür ücretli reklamcılıktır. Görüntülü reklamlar, genellikle işletmenizin logosunu, fotoğraflarını, bazı metinlerini ve hatta animasyonu içeren görsel reklamlardır.

Çeşitli web sitelerde, uygulamalarda ve sosyal medya platformlarında görüntülenen metin, resim, video, ses ve hareketli reklamlardan oluşur. Bu reklamlar banner dahil çeşitli boyutlarda görünebilir ve hedef kullanıcılara ulaşmanızda size yardımcı olmaktadır.

Arama ağı reklamlarından farklı olan görüntülü reklam ağı görsel reklamlara odaklanır. Arama ağı reklamları ise metin tabanlı reklamlara odaklanmaktadır. Arama ağı reklamlarında anahtar kelimeler önemliyken görüntülü reklam ağında hedeflemeler önemlidir. Peki, Görüntülü reklam ağı hedeflemeleri nelerdir?

Görüntülü Reklam Ağı Hedeflemeleri Nelerdir?

  1. İçeriğe Dayalı Hedefleme veya Görüntülü Anahtar Kelimeler

Web sitesindeki içeriğe bağlı olarak bir anahtar kelime listesini hedefleyebilir ve ürün veya hizmetlerinizle alakalı içerikler hedefleyebilirsiniz. Aynı reklam grubu altında anahtar kelimelerinizi toplamalı ve arama ağı reklamlarından farklı olarak eş değer anahtar kelimeler kullanmaya dikkat etmelisiniz. Anahtar kelime türeterek reklam grupları oluşturmak için Google Görüntülü Reklam Planlayıcısını kullanabilirsiniz.

  1. Yönetilen Yerleşimler

Yönetilen yerleşimler, reklamınızın gösterilmesi için hedeflenen siteler dışında reklamlarınızın yayınlamasını sağlayan hedefleme yöntemidir. Yönetilen yerleşim hedefleme seçeneğini kullanarak görüntülü reklamınızın ve metin reklamlarınızın gösterileceği web sitelerini veya mobil uygulamaları kendiniz seçebilirsiniz.

  1. İlgi Alanları

Google Ads, kullanıcıların tarama geçmişine dayalı olarak geniş bir kitle listesi oluşturmuştur. Reklam verenler, Tıklama Başına Ödeme (TBM) görüntülü kampanyalarını daha fazla hedeflemeye yardımcı olmak için bu kitleleri kullanabilmektedir. Mevcut iki ana kitle türü vardır Bunlar, yakın ilgi alanı kitleleri ve pazardaki kitlelerdir. Bu hedef kitlelerin her birinde, aralarından seçim yapabileceğiniz büyük alt kitle listeleri de vardır. İlgi alanları hedeflemesi sektörünüzle alakalı olacak ve reklamlarınızı doğru kişilerin önüne çıkarmanıza yardımcı olacaktır.

  1. Yeniden Pazarlama (Remarketing)

Web sitenizin veya uygulamanızın önceki ziyaretçileri üzerinden oluşturulan Yeniden Pazarlama kitleleri için de bir hedefleme seçeneği vardır. Yeniden Pazarlama, sitenizi yakın zamanda ziyaret eden kullanıcılara başka bir web sitesinde reklamlarınızı yeniden gösterilmesine yeniden pazarlama denir.

Görüntülü reklam performansınızı değerlendirirken dikkate alınması gereken 3 ölçüm şunlardır:

  1. Gösterimler

Gösterimler, reklamınızı kaç kişinin gördüğünü gösterir. Görüntülü reklam ağı için yararlıdır. Gösterim, tıklama oranının (TO) yanı sıra hedef kitlenizin boyutuna ilişkin perspektif sağlayabilir. Hedef kitlenizi ve izlenimlerinizi genişletmek için gösterimler takip edilmelidir.

  1. Tıklama Oranı (TO)

Tıklanma oranı, reklamınızı tıklayan kişilerin yüzdesinin gösterilmesidir. Görüntülü reklamda tıklama oranı, pazarlamacıların en çok ilgisini çeken ölçümlerden biridir.

  1. Dönüşümler

Dönüşümler, kontrol edilmesi gereken başka bir ölçümdür. Dönüşümleriniz size kaç kişinin dönüşüm sağladığını söyler. Görüntülü reklam kampanyanıza bağlı olarak, dönüşümler reklamınızı tıklamadan da reklamınızın görüntüleme sayısını gösterir. Görüntülü reklamlarınızın ve açılış sayfalarınızın birlikte ne kadar iyi çalıştığını görmek için kullanılmalıdır.

3.     Gmail Reklamları

Gmail reklamları, Gmail kullanıcılarının gelen kutularının içinde gösterilir ve bir e-posta iletisine benzer. Gmail reklamları, rakiplerinizden e-posta alan kişileri veya e-postalarındaki anahtar kelimelere göre hedeflemek için kullanılır. Görüntü reklam ağının bir parçasıdır.

Şekil 2: Gmail Reklamları

Gmail reklamları, reklam verenlerin potansiyel müşterilerinin e-posta gelen kutularında sunabilecekleri etkileşimli, ücretli reklamlardır. Gmail’deki reklamlar, sosyal veya promosyonlar sekmesinde bir kullanıcının gelen kutusunun üstünde görüntülenir. Reklamın herhangi bir kısmına tıklandığında tam e-posta reklamını açar. Genişletilmiş konu satırı, ilgi çekici medya, mesajı yönlendirme seçeneği, mesajı kaydetme ve daha fazlasını içeren tipik bir e-posta iletisine benzer. Ayrıca, tam reklamla aynı bağlantıyı içeren sağ kenar boşluğundaki reklam da gösterilir.

4.     YouTube Reklamları

Google Ads üzerinden YouTube’da reklam verebilirsiniz. YouTube’daki en sevdiğiniz videolardan önce görünen video reklamlarını muhtemelen biliyorsunuzdur. Bu reklamlara YouTube reklamları denmektedir. Ads üzerinden diğer reklam yöntemleri gibi yalnızca birisi reklamınızla etkileşime geçtiğinde ödeme yaparsınız. YouTube’da reklam verme şeklinize bağlı olarak birisi reklamınızı tıkladığında veya videonuzun en az 30 saniyesini izlediğinde ödeme yaparsınız. Görüntülü reklamlar gibi, reklamlarınız belirli video kategorilerinde görünebilir veya ilgi alanlarına ve tercihlere göre kitleleri hedefleyebilirsiniz.

5.     Alışveriş Reklamları

Google Alışveriş Reklamları; perakendecilerin ürünlerini arama yapanlara görsel olarak çekici bir şekilde tanıtmalarına olanak tanıyan bir karşılaştırmalı alışveriş reklam motorudur. Kullanıcı sattığınız bir ürünü veya hizmeti ararsa Google ürünlerinizi veya alakalı rakiplerinizin ürünlerini Alışveriş reklamı şeklinde gösterecektir.

Kullanıcı alışveriş reklamınızı tıklarsa Google onu doğrudan ürün sayfasına götürecektir.

Şekil 3: Google Alışveriş Reklamı

Her Google Alışveriş reklamı bir resim, ürün başlığı, fiyatı, perakendecinin adını ve bazen nakliye maliyetleri veya incelemeler gibi perakendeciye özgü bazı bilgileri içerir. Google Alışveriş şu anda 40’tan fazla ülkede desteklenmektedir.

6.     Evrensel Uygulama Reklamları

Google, uygulama geliştiricilerine ve pazarlamacılara Google’ın mümkün olan en basit şekilde kullanıcılarına erişimini sağlamak için Evrensel Uygulama Reklamlarını tanıttı. Önceden uygulama geliştiricileri ve pazarlamacılar, Google’a ait farklı kanallardaki kitlelere ulaşmak için ayrı ayrı Google Ads kampanyaları yürütmek zorundaydı. Bu kanallar arasında Arama, Google Play, YouTube, Keşfet ve Google Görüntülü Reklam Ağı bulunmaktaydı.

Artık süreç Google evrensel uygulama reklamları(UAC) ile basitleştirildi ve birkaç tıklama ile yukarıda belirtilen tüm kanallarda reklam yayınlanabilir duruma geldi. Ayrıca, normal Google Ads’ten farklı olarak aşırı miktarda metin ve reklam öğesi sağlamanıza gerek yoktur. Google UAC, uygulamanızı farklı kanallarda tanıtmak için uygulama girişinizde bulunan metin ve reklam öğelerinin çoğunu yeniden kullanır. Bu da, ücretli evrensel uygulama reklamlarına düşündüğünüzden daha hızlı başlayabileceğiniz anlamına gelir.

Uygulamaların tanıtımını yapabilmek için en uygun kampanya modeli evrensel uygulama reklamlarıdır. Uygulamanız Google Play Store ve App Store içerisinde yüklü olmalıdır. Evrensel uygulama reklamı için uygulama ismini ilgili alana girmeniz yeterli olacaktır. Raporları takip edebilmeniz için de Google Play Store hesabınızı Google Ads hesabınıza bağlamanız yeterli olacaktır. IOS içerisinde uygulamaların dönüşümlerini takip edebilmeniz için Firebase aracını kullanmanız gerekmektedir.

Paylaş

hatice@seogezegeni.com

Dijital Pazarlama Uzmanı

Yorum yok

Yorum Bırakın

Teklif Alın