SEO Analizi Nasıl Yapılır?
Bir web siteniz varsa ya da dijital pazarlama alanına ilgi duyuyorsanız. SEO ve SEO analizi, sitenin performansı ve öne çıkabilmesi için öğrenilmesi gereken ilk şeydir.
İlk Olarak SEO Nedir?
SEO (arama motoru optimizasyonu), web sitesinin arama motorlarında daha iyi performans göstermesi, daha iyi sıralamalar elde etmesi ve daha fazla ziyaretçiye ulaşabilmesi için yapılan çalışmalara verilen isimdir.
SEO Analizi Nedir ?
Web sitenizin kaliteli, arama motoruna uygun ve kullanıcı deneyimi açısından düzgün olmasını istiyorsanız site SEO analizi yapmak kaçınılmazdır. Web sitesinin bu alanlarda daha iyi konumlara gelmesi için belli kriterler ışığında değerlendirme yapılması sürecine SEO analizi denir.
SEO Analizi Nasıl Yapılır Nelere Dikkat Edilir?
Web sitenizin SEO test analizi için belli başlı ücretsiz SEO analizi araçları bulunsa da bu araçlar size başlangıç aşaması düzeyinde bilgi verir. Standart SEO analizlerinin dışında her web sitesi eşsizdir ve her siteye ayrı, özgün bir Google SEO analiz raporu çıkartılması gerekir. Ayrıntılı SEO analizi raporunun verileri ve bu verilerin işlenmesi farklı olsa da ele alınması gereken önemli başlıklar vardır.
Ayrıntılı SEO analizi raporunu 4 başlık altında inceleyecek olursak;
1. Teknik SEO Analizi
Sitenizin olmazsa olmazı ilk olarak performansıdır. Kimse uzun sürede açılan sitelerden veya boş sayfalarla karşılaşmaktan hoşlanmaz. Bu başlıkta web sitenizin performansına ve altyapısına, hatta kodlanmasına kadar inen bir teknik, site seo analizi süreci yer alır.
Performans Analizi
Google SEO özellikle son zamanlarda web sitelerinin performanslarına ve kullanıcı deneyimine çok önem verdiğini yaptığı son güncellemeler ile belli etmiştir. Şöyle ki ziyaretçilerin %40’ı yüklenmesi 3 saniye ve üzerinde açılan internet sitelerinden hemen çıktığını belirtmiştir. (KissMetrics) Bu süreçte incelenip analiz edilmesi gerekenler ise, site hızınız, site içerisinde yer alan harici dosyaların durumu, sitenizin bulunduğu sunucu, resim ve fotoğrafların boyutları ve ağırlıkları hatta ve hatta site içerisinde kullanılan yazı fontlarının ağırlıklarına kadar Google sitenizi inceler ve bunlara önem verir.
Erişebilirlik Analizi
Google’ın ve diğer arama motorlarının sitenize her durumda erişmesi beklenemez. Bunun için ona bir yol ve güzergah belirtmeniz gerekir. Google botları sizin ona verdiğiniz izinler ve haritalar doğrultusunda sitenizi tarar ve indexler. Burada devreye robot.txt ve XML site haritanız (sitemap) girer.
Uyumluluk Analizi
İnternetin kullanımın artması, mobil telefon ve tabletlerin gelişmesiyle beraber web sitelerinin erişimi için farklı kulvarlar oluştu. Sitenizin mobil uyumlu olmasının önemi de bu durumdan sonra arttı.
Ziyaretçilerin ortalama %70’i gibi yüksek bir kesimi Web sitelerini mobil üzerinden inceler. Dolayısıyla ziyaretlilerin bilgiye ulaşım sürelerini minimumda tutmak için sitenizin mobil uyumlu olması önem arz eder.
2. SEO Anahtar Kelime ve Rekabet Analizi
Arama motoru optimizasyonu analizi içerisinde olmazsa olmazımız anahtar kelimedir. Bu durumda ne istediğiniz, hedef kitlenizin ve pazarınızın kim olduğu çok önemli olduğu için mutlaka iyi analiz edilmeli ve incelenmelidir. Önemli kıstaslardan biri de insanların sizi nasıl araştırıp bulduğudur.
Peki anahtar kelimeler nasıl belirlenir?
Hedef kitlenize en uygun anahtar kelimeleri seçerken, anahtar kelime zorluğu ve anahtar kelimenin aldığı trafik sizin için yönlendirici faktörler olacaktır. Anahtar kelime hacmi, belirlediğiniz anahtar kelimenin ayda kaç kez aratıldığını gösterir. Anahtar kelime zorluğu ise o anahtar kelimede ki rakiplerinizin ne kadar zorlayıcı olduğunu, sizin ön plana çıkarılmanızın zorluğunu gösteren puandır. Burada uygun olanı ne en düşük, ne de en yükseğe oynamaktır. Başlangıç aşamasında orta düzey puanı olan anahtar kelimeleri seçebilirsiniz.
3. Site İçi SEO Analizi
Teknik konularımızı, rakiplerimizi ve anahtar kelimelerimizi değerlendirdik ve sorunlarımızı çözüme ulaştırıp web sitemizi bu konularda düzelttikten sonra site içi gereksinimler incelenir.
- Sitemizin belirlenmiş anahtar kelimelerde üst seviyeye çıkması için anahtar kelime yoğunluğu kontrol edilir.
- Site başlıklarımızın SEO’ya uygun olarak H etiketleri incelenir.
- İçeriklerimizin tamamen özgün olması çok ama çok önemlidir.
- URL yapısı artık çok önem arz etmese bile yine de temiz tutup içerisinde tire (-) yer alması ya da anahtar kelimenin çok yoğun olduğu bir url seçilmemesi gerekir.
- Site içerisinde yer alan bağlantıların incelenmesi. Dofallow ya da nofallow olması, içeriklerinizde link çıkışı yapılması da önemli bir faktördür.
- Görsellerin anahtar kelimelere uygun isimlendirilmiş, boyutlarının sayfaya uygun ve ağır olup olmadığı incelenir.
- Sayfa içerisinde 404 veren yani, boş ve hata veren sayfalarınızın olmaması gerekir.
- İçeriklerinizin ve makalelerin SEO uyumlu olması ve yoğun ve gereksiz anahtar kelime kullanımı olmaması gerekir.
4. Sayfa Dışı SEO Analizi
Edindiğiniz veriler doğrultusunda sitenizi iyileştirme stratejilerini oluşturup, düzenlediniz. Her şey burada bitmiyor. Siz sitenizin güvenilir olduğunu biliyorsunuz ama ziyaretçileriniz ve arama motorları bunu bilmiyor.
Peki bunu nasıl ispatlarsınız?
Birilerin size kefil olması bunu kolaylaştırır değil mi?
O zaman çeşitli web sitelerden size kefil olması beklenebilir. Çeşitli sitelerden sizin sitenize yönlendirme yapmak yani link çıkışı yapılması gerekir. (Backlink) Lakin bu her site için gerekli değildir. Kötü imajı olan sitelerin, sizin sitenize bağlantı vermesi sitenize yararından çok zararı olacaktır. Yani sitenize bağlantılı olan her siteyi ayrıntılı bir şekilde kontrol etmeli, kötü imaj yaratacak her siteyi Google Search Console üzerinden kaldırmanız gerekir.
Anlayacağınız üzere sayfa dışı SEO analizinin temeli güvene dayanmaktadır. Bundan dolayı black hat SEO’dan olabildiğinizce uzak durmanız gerekir.
SEO Analizi Raporu
SEO analizi raporu asla tek düze gitmez. Bir kere SEO analizi yapıp bir daha analiz yapmamak diye bir şey ne yazık ki söz konusu olamaz. Mutlaka ayda 1 kez sitenizin ne durumda olduğunu, anahtar kelimelerde nasıl gelişmeler kaydedildiğini, sitenizin nereden gelip, nereye gittiğini, geçmişteki hatalarınızı, gelecekteki stretejilerinizi görmek ve elde ettiğiniz verileri ince ince işlemeniz gerekir.
Hakan
Nisan 5, 2019 at 2:07 pmÇok başarılı bir seo analiz yazısı. Emeğinize sağlık. Biz gençler için faydalı olacağına eminim.