WP SMUSH PRO Eklentisiyle WordPress’teki Tüm Görselleri Kayıpsız Sıkıştırma
Bu yazıda wordpress smush pro ekletisi ile tüm görselleri nasıl kayıpsız sıkıştıracağımıza, en iyi ayarların nasıl olması gerektiğine bakacağız. Ayrıca bu premium eklentiye 1 ay boyunca ücretsiz kullanmayı ya da dilerseniz ufak bir hack ile ömür boyu free kullanmayı öğreneceksiniz.
Öncelikle konuya daha iyi hakim olmak için büyük boyutlu görsellerin ne gibi sorunlara yol açtığına bakalım.
Görselleri Neden Sıkıştırmalıyız?
- Büyük boyutlu görsellerin yüklenmesi uzun süreceği için sayfanın geç yüklenmesine sebep olur.
- Çok fazla sayıda görseliniz var ise her görsel yüklenmesi “bandwidth” tüketeceği için sitenizin trafik kullanımı yüksek olacaktır.
- Sayfalarınızın yüklenme hızı yavaş olacağı için dolayısıyla SEO performansınız düşük olacaktır.
- Google’ın PageSpeed Insights tool’u ile hız testi yaptığınızda “Resimleri optimize edin” hatası alacaksınız ve dolayısıyla hız skorunuz düşük çıkacak.
- Yine sayfalarınız geç yükleneceği için hemen çıkma oranınız yüksek olacak.
WP Smush Pro Eklentisi Nedir, Nasıl Kurulur?
WPMU DEV şirketinin premium bir eklentisi olan WP Smush, worpdressteki kütüphanede yer alan tüm görselleri ve bunların “thumbnail” denilen küçük versiyonlarını kayıpsız sıkıştırabilen bir eklentidir. Ayrıca herhangi bir dizinde (örneğin tema klasörü, herhangi bir eklenti klasörü) bulunan görselleri de sıkıştırabilme imkanı sunar. Benzer işlevi yapan eklentiler arasında benim şahsen en çok kullandığım ve mükemmel sonuçlar aldığım bir eklentidir.
Eklentinin ücretsiz versiyonunu worpdress eklenti yükleme alanında search ederek kurabilirsiniz:
Premium versiyonunu kurmak içinse https://premium.wpmudev.org/ sitesinden üyelik oluşturmanız ve size iletilen talimatları takip ederek önce wpmu dev eklentisini kuruyor, eklenti içerisinde kullanıcı adı ve şifrenizi tanımlıyor ve WP Smush Pro eklentisini kuruyorsunuz. 1 aylık free üyelik verdiği ve 1 ay sonunda üyelik sırasında tanımladığınız kredi kartınızdan para çekileceği için 1 ay dolmak üzereyken üyeliğinizi sonlandırmayı unutmayınız. Ya da sanal kredi kartı kullanarak bu unutma derdinden kurtulabilirsiniz. (1 ay sonunda içerisinde bakiye olmadığı için ödeme alamayacaklar.)
Şimdi yazının başında bahsettiğimiz ufacık hack olayını anlatmaya!
WP Smush Pro eklentisini tüm özellikleriyle kullanmanız için üye olmaya, kredi kartı bilginizi vermeye vs gerek yok.
Buradaki eklentiyi indirip kurun. Bu eklenti tamamen güvenilir, bizzat benim satın aldığım eklentinin orjinal dosyalarıdır. Eklentiyi kurduktan sonra /wp-content/plugins/wp-smush-pro/lib dizininde yer alan class-wp-smush.php dosyasını bir editör ile açınız. Notepad++ ile açtığımda 1627. satırda bulunan aşağıdaki kod bloğunu göreceksiniz.
if ( empty( $api_key ) ) {
return false;
}
Yukarıdaki kod bloğunda “false” olan yeri “true” olarak değiştirip, dosyayı kaydederseniz artık eklentinin tüm premium özellikleri aktif olacaktır.
Olması gereken kod:
if ( empty( $api_key ) ) {
return true;
}
WP Smush Eklentisini Hangi Ayarlar ile Kullanmalıyım?
Premium eklentiyi kurduğunuzu var sayarsak, aktif olması gereken ayarlar:
- Automatic Smush
- Super-smush
- Smush my original full-size images
Yukarıdaki 3 ayar, yüklenen tüm görsellerini kayıpsız bir şekilde sıkıştıracaktır. Eklentinin ayrıca yüklenen görsellerin çözünürlük olarak boyutunu düşürme ayarı var ancak ben kullanmıyorum.
Yukarıda benim kullandığım ayarlar mevcuttur.
Eklenti ve kullanımına dair eklemek istediklerim:
- Eğer çok fazla görsel var ise sıkıştırma işlemi uzun sürebilir, sabırlı olmalısınız.
- Toplu sıkıştırma işlemini WP Admin -> Ortam -> Wp Smush sayfasından yapabilirsiniz.
- Sıkıştırma işlemi yapılırken sayfayı kapatmamalısınız.
- Eğer artık sıkıştırılan görsel sayısı artmıyorsa eklenti bir hatayla karşılaşmış olabilir, durdurup yeniden başlatmanız gerekebilir.
Sonuç olarak mb hatta gb’larca görsel sıkıştırma sağlayabilirsiniz. 2 gb görsel sıkıştırdığım bir site dahi oldu 🙂
Sıkıştırma işleminden sonra PageSpeed Insight’ta test yaparsanız mevcut hataların yok olduğunu, puanınız yükseldiğini göreceksiniz. Ancak bazı eklenti ve temalarda bulunan görseller yüzünden sıkıştırma uyarısı alırsanız eklentinin DIRECTORY SMUSH özelliğini kullanarak ilgili dosya dizinini seçip, oradaki görselleri de sıkıştırabilirsiniz.
Aklınıza takılan her türlü soruyu yanıtlamanız için buradayım! Umarım faydalı bir yazı olmuştur.
Turgay
Ekim 25, 2017 at 5:03 pmÇok yerinde bir analiz. WordPress’te fotoğrafları sıkıştırmak çok önemli bir SEO sorunu. Çok ihtiyacım olan bir eklenti. Duymuştum ama nasıl tam olarak kullanacağımı bilmiyorum. Sayenizde kuracağım artık.
Ersin Çayan
Ekim 25, 2017 at 6:31 pmFaydasını göreceksin 🙂
Ahmet Ö.
Ekim 25, 2017 at 6:33 pmWP Smush eklentisini kesinlikle kullanacağım. Çok detaylı bir anlatım olmuş. Emeğinize sağlık.
Levent Erdem Degirmenci
Ekim 25, 2017 at 7:11 pmBu eklentiyi öğrenmem çok iyi oldu artık yavaş olan sitemi hızlandırabilirim. Teşekkürler seo gezegeni ekibi.
Ersin Çayan
Ekim 25, 2017 at 8:10 pmSıkıştırdığın mb’ı merakla bekliyoruz 🙂
Muhammet Ali
Ekim 28, 2017 at 10:39 pmWP Smush eklentisini kullanmak çok faydalı oldu. 2 mb sıkıştırma yaptım siteme ve hız arttı. Aynı zamanda Google Page Speed değerlerim 80’leri geçti. Teşekkürler.
Yavuz Metin
Kasım 3, 2017 at 7:28 pmSmush, WPMU DEV üyeliğinizi doğrulayamıyor gibi görünüyor yani Super-Sıkıştırma gibi Pro özellikleri doğru çalışmayabilir. Eğer bunun bir hata olduğunu düşünüyorsanız, yeniden kontrol edin yada destek ekibiyle iletişime geçin.
Merhaba böyle bir uyarı aldım, sizce problem olurmu?
Ersin Çayan
Kasım 8, 2017 at 7:40 amUyarıdaki “yeniden kontrol edin” linkine tıkladığınızda doğrulamayı başarılı bir şekilde yapıyor ve uyarı kayboluyor.
emre
Aralık 23, 2017 at 1:09 pmçok teşekkür ederim ihtiyacım vardı ve şu an sitemdeki %1 lik kısım tamamlandı 200 Kb veri azalması oldu. toplamda ne kadar olacak acaba. paylaştığınız dosya için çoook teşekkür ederim ayrıca. sitenizin takipçisi oldum 🙂
emre
Aralık 23, 2017 at 6:18 pm20.3 mb küçültme yaptı %7 imiş
Arhan D.
Ocak 1, 2018 at 3:23 pmÇok işime yaradı, emeğinize sağlık. Gerçekten siteyi sağlam sıkıştırdı. Toplamda %40 alan açıldı sitede. Sağolun.
Uğur
Mart 1, 2018 at 12:11 pmHocam bugün dediğin yöntemi uygulayacağım. Bu arada verdiğin bilgiler için sağol siteniz çok kullanışlı
Aybars
Nisan 3, 2018 at 1:41 pmAnlatımınız için çok teşekkürler. Peki bu bahsettiğiniz kodu diğer wpmudev plugilerinde de çalışıyor mu?
Çalışıyorsa eğer subscription’ı iptal etmeyi planlıyorum 🙂 $49 az değil.
Arzu
Haziran 3, 2018 at 11:15 pmArkadaş az önce bu eklentiye nasıl para veririm mümkün değil zaten çok param gitti derken kendimi burada buldum. Ne kadar teşekkür etsem az. Cennetliksin cidden. Siteyi takibe alıyorum.
Önder Aydın
Haziran 3, 2018 at 11:46 pmTeşekkür ederiz. Faydalı olabilmişsek ne mutlu bize 😉
Tim
Ağustos 8, 2018 at 9:25 pmMerhaba, bilgilendirmeniz ve emeğiniz için teşekkürler. eklentiyi yükledim ve gerçekten resimlerde çok ciddi anlamda bir boyut kazanımı sağladım. Ancak eklenti CPU kullanımı biraz yüksek ve sitemin açılış hızını olumsuz etkiliyor. Eklentiyi etkisizleştirdiğim zaman sitemin açılış hızında tekrar artış görüyorum. Sorum şu; içerik ekleyeceğim zaman, etklentiyi etkinleştirsem ve optimizasyon yapsam, geri kalan zamanlarda eklentiyi etkisiz bir konumda bekletsem sorun olur mu? Etkisiz hale getirdiğim zaman daha önce sıkıştırma yaptığım resimlerde bir sorun olmuyor.
SEO Gezegeni
Ağustos 9, 2018 at 8:13 amSelam, tüm eklentilerde olduğu gibi bu eklentide CPU kullanım oranını arttırmakta ve dediğiniz gibi azda olsa site yavaşlığına sebep olmaktadır. Eklentiyi devre dışı bıraktığınızda optimize edilmiş resimler kullanılmaya devam ediliyorsa ara ara eklentiyi etkinleştirip resimleri optimize edin. Herhangi bir sorun yaratacağını düşünmüyorum.
sinan
Aralık 23, 2018 at 9:00 amSmush, WPMU DEV üyeliğinizi doğrulayamadı, bu yüzden Pro özellikleri şimdilik devre dışı bırakıldı. Bunun bir hata olduğunu düşünüyorsanız, tekrar kontrol edin veya destek ekibimizle temasa geçin
Muhammet
Aralık 23, 2018 at 9:01 amWPMU DEV Smush harika bir eklenti. Buradan detaylı bilgi verdiğiniz için teşekkür ederim.
Asena Ebru
Ocak 9, 2019 at 12:05 pmHocam sağolasın çok faydalı bir yazı olmuş. Görsellerimi küçültürken çözünürlük düşmesi gibi bir sorunla karşılaşırmıyım.
Önder Aydın
Ocak 21, 2019 at 8:36 amGörsellerin sıkıştırılması görüntüde kayba sebep olmuyor. Rahatlıkla kullanabilirsiniz.
yakup
Şubat 19, 2019 at 8:21 pmersin hocam
wp smush pro dediğin gibi yaptım küçültme yaptı ama gtmetrix de halen optimize jpeg çıkıyor. bunun nedeni ne olabilir?
volkan
Mart 20, 2019 at 1:55 amyapıyoruz hala 171 dosya var dıyor tekrardan tarıyor ..ne yapmalıyız yardımcı olurmsnz
BARIS
Mayıs 1, 2019 at 9:43 amÇok yararlı bilgiler teşekkür ederim 🙂
Oğuzhan Selçuk Bülbül
Temmuz 9, 2019 at 8:26 amMerhabalar, WPMUDEV’de yani eklentinin sahibi şirkette çalışan birisi olarak söylüyorum, boşuna başkalarının verdiği dosyaları indirerek böyle şeyler denemeyin 🙂 Hem indirdiğiniz dosyalar virüslü olabilir hemde Pro özellikler API ile çalıştığı için bu tür eklenti kodunda yaptığınız değişiklikler çalışmaz, resimleriniz website adresiniz ve üyeliğiniz kontrol edildikten sonra pro şekilde sıkıştırılır.
Eğer ücretsiz kullanmak istiyorsanız WordPress.org da zaten ücretsiz versiyonumuz var ama profesyonel ticari/ücretli bir hizmeti bu şekilde kullanmak başarsanız bile suç olacaktır.
Bilal KAYA
Temmuz 15, 2019 at 12:46 pmKanki dönüştürdüklerini otomatik siliyor mu acaba 🙂 benim uploads klasöründe kalıyor dönüştürdükleri :/
Ersin googleda bile karşıma çıkıyon ha 😀
Bilal KAYA
Temmuz 15, 2019 at 1:01 pmErsin kanki benim hatam yanlışlıkla orjinallerini sakla demişim 😀 Bu arada senin bu sürüm eski , bendeki v3.2.1 bunun 3.2.2 olanı varsa sende bana gönder yav 🙂 e-mail adresim görünüyor zaten 🙂
Ziyaretçi
Ocak 1, 2021 at 3:05 pmAdammmmm…. Eklenti çalışıyor eline sağlık
Ziyaretçi
Ocak 1, 2021 at 3:07 pmGörünüşe göre Smush, WPMU DEV üyeliğinizi doğrulayamadı, bu nedenle Pro özellikleri şimdilik devre dışı bırakıldı. Bunun bir hata olduğunu düşünüyorsanız, yeniden kontrol edin veya destek ekibimizle iletişime geçin.
Şeklinde uyarı alıdım .
Alperen
Şubat 9, 2021 at 7:07 pmAynı hatayı ben de alıyorum. Galiba yöntem patlamış.
Önder Aydın
Şubat 9, 2021 at 8:01 pmYazının kaleme alındığı tarih 2017 yılı. Yöntemin değişmiş olması veya yayından kalkmış olması muhtemeldir.