fbpx

 

logo

Firmamızdan vermiş olduğumuz profesyonel hizmetler konusunda detaylı analiz ve teklif alabilirsiniz. Ayrıca dijital dünyadaki diğer talepleriniz için bizimle irtibat kurabilirsiniz.

SEO

Google AdWords Reklamları

Sosyal Medya Reklamları

Sosyal Medya Yönetimi

Web Tasarım

Dijital Pazarlama

Çekinmeden Bize Ulaşabilirsiniz


Her türlü soru, görüş ve öneriniz için bize ulaşın. Ücretsiz analiz yapmak veya teklif vermek bizim işimizin bir parçasıdır.

0555 162 62 11

info@seogezegeni.com

Bayraklı/İZMİR ve Maslak/İSTANBUL Ofislerimizde sizlere hizmet vermekteyiz.

0555 162 62 11

Bayraklı/İZMİR & Maslak/İSTANBUL

Top

Yeni Google Ads Hesap Metriklerini Tanıyalım

Yeni Google Ads Hesap Metriklerini Tanıyalım

Yeni Google Ads Hesap Metriklerini Tanıyalım

Yeni Google Ads‘te birçok yeni özellik var. Ama bu özelliklerin nasıl kullanılacağı Gogole Ads ile yeni tanışanlar ve reklamları kendileri yöneten işletme sahipleri için sorun olmaktadır. Bu yazımızda temel olarak kullanılması gereken hesap metriklerinden bahsedeceğim. Bu sayede bir reklam kampanyasında en çok kullanmanız gereken metrikleri öğrenmiş ve nasıl kullanacağınız konusunda bilgi almış olacaksınız.

Gösterge Tablosunda Mutlaka Kullanmanız Gereken Metrikler

Gösterge tablonuz, kampanyanızın performansına açılan penceredir. Kampanyanızın performansını izlemek için kullanacağınız metrikler aşağıda açıklanmıştır.

Gösterim Sayısı (Göstr)

Reklamınızı görüntüleyen kullanıcıların sayısıdır. Google arama ağı, görüntülü reklamlar veya YouTube video reklamlar farketmeksizin hangi platformda reklamınız yayınlanırsa yayınlansın her bir reklamınız için gösterim sayısının kaç olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Gösterim sayısı size birçok konuda fikir verir.

Tıklama Sayısı (Tıklama)

Reklamınızı tıklayarak web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sayısıdır. Reklamınızın gösterim yapıldığı kişilerden hariç olarak reklama tıklayarak giriş yapan kişilerin sayısını bilmek de çok önemlidir. Sizin için önemli olan sonuçları almak için sitenize giriş yapan kişi sayısını bilmek ve ne kadar sonuç aldığınızı tıklama sayısı ile karşılaştırmanız açısından önemlidir.

Tıklama Oranı (TO)

Reklamınızı gördükten sonra tıklayan kullanıcıların yüzdesidir. TO’lar işletme türüne göre değişebilir, ancak Arama Ağı kampanyaları için TO’nuzu %3’ün üzerinde tutmak iyi bir hedeftir. Ancak hedef anahtar kelimelerinizi bir pasta olarak düşünürseniz tıklama oranınız ne kadar yüksek olursa o pastadan alacağınız pay da o kadar yüksek olur. İyi performans gösteren bir reklam kampanyasında tıklama oranları %10’un üzerindedir. %20 üzeri ise çok iyi performans gösteriyor denilebilir. Ancak dikkat edilmesi gereken bir konu var ki, reklam tıklama oranı (TO) %30 üzeri ise bazı sektörleri tenzil edersek kesinlikle bir sahte tıklama saldırı alıyorsunuzdur. Çünkü bir sektörde reklam veren sayısı 5 ve üzeri ise ne kadar yüksek bütçe verseniz de %30 üzeri bir tıklama oranı biraz absürttür. Sahte tıklamalar ile reklamlarınıza saldırı yapılıyor olabilir. Google sahte tıklamalar veya bot tıklama saldırılarına karşı nasıl mücadele edeceğiniz başka bir yazının konusu ancak tıklama oranlarını yüksek tutarken bu uyarıya kulak vermeniz önemli. (TO’ya bakıp Google reklamlarıma saldırı var demeniz için 3-5 tıklamadan fazlası olması lazım. Çünkü gerçek kullanıcılar için 3 gösterime 2 tıklama olabilir ve durumda %66 TO çıkabilir. Ancak 100 gösterime 40-50 tıklama olduğunda kesinlikle endişelenebilirsiniz.)

Dönüşüm Sayısı (Dönüşümler)

Dönüşümler, müşterilerin reklamınızı tıkladıktan sonra gerçekleştirdikleri değerli işlemlerdir (ör. satın alma, potansiyel müşteri veya uygulama indirme). Sanırım bu makaleyi okuyorsanız etkili bir dönüşümü reklam kampanyanızda nasıl kuracağınız konusunda sorun yaşıyorsunuzdur. Dönüşümleri kurma ve dönüşümleri reklam kampayanızda Google AdWords’te ölçme konusu profesyonel bir beceri gerektirse de çok basit olan dönüşümleri ölçmeniz mümkündür. Örneğin Google Analytics kullanıyorsanız ve siteniz Google Analytics’e bağlı ise gelişmiş ayarlardan “Hedefler” bölümüne gidip sitenizin “İletişim” sayfasına gidenleri veya iletişim formunu doldurduktan sonra çıkan bir “Teşekkürler” sayfası vs. varsa bu sayfayı özel hedef olarak ayarlarsanız bu hedefi Google Analytics’i Google Ads hesabına bağlayarak içeri aktarırsanız basit bir dönüşüm ölçebilirsiniz. Ancak asıl dönüşüm telefonlara tıklayanları, WhatsApp’a tıklayıp yazanları, form dolduranları, satış varsa satışı tamamlayanları veya sepete ürün ekleyenleri dönüşüm etiketleri ile etiketleyerek Google Ads’e aktarmak ve dönüşümleri doğru bir şekilde sonuç odaklı ölçebilmektir. Yukarıda sahte tıklamalara karşı savunma yöntemlerinde değindiğimiz gibi doğru dönüşümleri de ölçmek başka bir yazının konusunu teşkil etmektedir. Şimdilik bu kadar bilgi ile kendi reklam hesabınızda bir dönüşüm ekleyebildiyseniz dönüşüm sayısı metriğini eklemeniz yeterli olacaktır.

Toplam Maliyet (Maliyet)

Reklamlarınızda teklif verme yönteminize göre toplam harcanan paraya maliyet denmektedir. Maliyet, günlük veya verdiğiniz toplam bütçeye göre farklılık gösterebilir. Örneğin bir reklam kampanyasına 100 TL günlük bütçe verdiniz ama gün sonunda 120 TL maliyet oluşabilir. Bu konuda Google mümkün olduğunca sizin verdiğiniz bütçeyi aşmamaya çalışıyor ama kendi kullanım şartlarında da belirttiği gibi günlük bütçeden ziyade sizin verdiğiniz günlük bütçeye bakıp aylık bütçeyi hesaplıyor ve yine de reklam bütçenizi %100 aşmanın iznini bizden Google Ads’i kullanmaya başladığımız anda almış oluyor. Ancak reklamlarda günlük bütçelerle sürekli oynamıyorsanız üç aşağı beş yukarı verdiğiniz bütçeye yakın bir maliyet oluşur. Bir de reklamlarınızı durduğunuz günler olursa yeniden reklamı açtığınız zaman başta da dediğim gibi aslolarak aylık planlama yaptığı için bir anda günlük bütçenizin 2 katını harcayabilir.

Otalama Tıklama Başına Maliyet (Ort. TBM)

Ortalama tıklama başına maliyet yapılan maliyetin tıklama sayısına bölünmesi ile ortaya çıkan maliyettir. Ort. TBM her bir tıklama için verdiğiniz paradır. Tüm reklam kampanyalarında yapılan tüm optimizasyonlar Ort. TBM’yi düşürme üzerine kurgulanır. Profesyonel Google Ads hesabı yöenticilerinin en önemli artısı Ort. TBM’leri gözle görülür bir şekilde düşürmesidir. Yani reklam kampanyalarında hedef sürekli olarak en düşük Ort. TBM’yi yakalamaktır. Ort. TBM’yi düşürmek her zaman sıralamanın düşmesi anlamına gelmez. Reklam kalitesi, doğru anahtar kelimeleri bulup tam eşlemeli şekilde hedeflemek vs. gibi basit optimizasyonlar bile Ort. TBM’nin düşmesinde etkin olabilmektedir.

Google Ads Yönetimi İçin Profesyonel Çözüm

Google Ads (Eski ismiyle AdWords) kampanyaları oluşturmak ve yönetmek herkesin yapabileceği bir şey gibi görünse de yukarıda bahsettiğim metrikler sadece küçük bir kısmı oluşturmaktadır. Sadece metriklere bakacak olursak 100’e yakın metriğin olduğunu söylemek işin ne kadar detaylı olduğunun anlaşılmasına yeterli olacaktır. Bu sebeple en küçük işletmesinden en büyük işletmesine kadar irili ufaklı pek çok firma Google Ads yönetimini Google Partner reklam ajansına vermektedir. Siz de Google reklamları ile ilgili destek almak isterseniz doğrudan iletişim numaralarımızdan bizlere ulaşabilir var olan reklam hesaplarınızın incelenmesini veya sıfırdan reklam hesapları oluşturulmasını isteyebilirsiniz.

 

Paylaş

SEO & Digital Marketing Manager

onder@seogezegeni.com

Tüm dijital pazarlama süreçlerinde uzman olduğum "SEO, Google Ads, Instagram Reklamları, Facebook Reklamları, YouTube Reklamları" alanlarında kısaca hizmet verdiğim firmaya değer katacak tüm süreçlerde mükemmelliyetçi ve dönüşüm odaklı 360 derece çalışma tarzını prensip edinirim.

Yorum yok

Yorum Bırakın

Teklif Alın